0
(0)

Acum câteva luni, observatorul cu raze X Chandra de la NASA a înregistrat vânturi cosmice cu viteza de 32 milioane km/h, în apropierea unei găuri negre supermasive.

 

Acum, astronomii de la Obeservatorul Spațial Herschel al ESA sugerează că vânturi cu o asemenea putere – ale căror viteze depind de dimensiunea găurii negre în preajma căreia se manifestă – împiedică gazul și praful din galaxii să formeze noi stele, justificând legătura dintre dimensiunile găurilor negre și rata formării stelelor.

\"(w540)

Toate galaxiile mari au câte o gaură neagră masivă în centru, dar relația dintre masa acesteia și proporția în care noi stele se nasc în galaxie a ocolit înțelegerea astronomilor de peste zece ani. Observatorul Spațial Herschel aduce lumină asupra chestiunii prin observarea unor galaxii extrem de îndepărtate, dar a căror observare este crucială pentru o înțelegere superioară a fenomenului cu pricina.

Materia din apropierea marginii unei găuri negre masive se încinge colosal și emite într-atât de multă lumină într-o gamă atât de variată de lungimi de undă – de la unde radio până la raze X – încât depășește în strălucire tot restul luminii emise de galaxia-gazdă, cu excepția luminii emisă pe lungimea de undă detectabilă de Herschel.

Analizând datele furnizate de observatorul spațial de la ESA, astronomii pot estima acum rata la care noi stele se formează în galaxia noastră și o pot compara cu datele detectate de satelitul cu raze X Chandra, care indică rata de creștere a găurii negre.

\"(w540)

Deși au analizat o cantitate redusă de date adunate de Herschel, astronomii au desprins deja un tipar: galaxiile cu găuri negre mai mari par să formeze noi stele mai rapid, dar găurile negre care cresc cel mai rapid par să caracterizeze galaxiile cu o rată mică de formare a stelelor.

Acest lucru sugerează că odată ce radiația emisă de gaura neagră atinge un anumit nivel, aceasta tinde să descurajeze formarea stelelor în galaxia sa, cel mai probabil din cauza vânturilor devastante care se formează în zona de frontier a găurii negre.

Sursa

Foto: Shutterstock, ESA/AOES Medialab

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here