5
(3)

Geologii studiază trecutul Pământului folosind un anumit parametru: proporția dintre hidrogen și deuteriu. Cu toate acestea, același parametru ar putea ajuta, de asemenea, la identificarea celulelor canceroase. Cu toate acestea, trebuie efectuate cercetări suplimentare pentru a demonstra această ipoteză.

Prin analiza proporției dintre hidrogen și deuteriu, izotopi ai atomului de hidrogen, geologii să studieze trecutul planetei noastre. Trebuie precizat faptul că există un atom de deuteriu pentru fiecare 6.420 de atomi de hidrogen. Cu toate acestea, este posibil să urmărim evoluțiile climatice analizând, de exemplu, variațiile acestui raport izotopic în gheața veche de o mie de ani din Antarctica. Ar fi posibil să folosim și acest parametru pentru a lupta împotriva cancerului? Această ipoteză este cea care a stat la baza unui studiu condus de departamentul de geoștiințe de la Universitatea Princeton (SUAe) și publicat în revista PNAS. Cercetătorii au încercat astfel să înțeleagă dacă raportul izotopic al Hidrogenului ar putea constitui și un fel de amprenta cancerului.

Se știe deja că, datorită metabolismului lor particular, celulele canceroase produc energie prin fermentare, fără oxigen. Această capacitate se găsește în special în drojdia de bere. Cu toate acestea, majoritatea celulelor din organism funcționează datorită respirației, adică cu oxigen inspirat de plămâni și transportat de sânge. Cercetătorii studiului au cultivat apoi celule hepatice de drojdie și șoarece pentru a le analiza conținutul de hidrogen folosind un spectrometru de masă. Conform rezultatelor, celulele de drojdie de fermentare au conținut în medie cu 50% mai puțini atomi de deuteriu decât drojdia normală. Cât despre celulele canceroase, acestea au fost, la o scară mai mică, afectate și de o cantitate mai mică de deuteriu.

Potrivit autorilor studiului din PNAS, explicația ar avea de-a face cu funcționarea enzimelor care joacă un rol în sinteza acizilor grași și care acționează asupra stării de oxidare a Nicotinamidei Adeninei Dinucleotid Fosfat (NADP+/NADPH). Cu alte cuvinte, acest tip de agent molecular ar atrage atomii de hidrogen diferit, în funcție de activitatea celulelor. În așteptarea confirmării, noul studiu sugerează că raportul deuteriu/hidrogen poate face posibilă detectarea diferenței de metabolism dintre celulele care practică fermentația, inclusiv celulele canceroase, și cele care funcționează prin respirație.

Totuși, dacă acest semnal izotopic este suficient de semnificativ pentru a fi detectat prin prelevarea unei probe de sânge pentru analiză, ar putea dezvălui prezența cancerului. Această cercetare este interesantă prin faptul că, dacă cancerul este detectat devreme, șansele de supraviețuire sunt în general mai mari. Autorii studiului cred că sunt necesare cercetări suplimentare, pentru a demonstra definitiv prezența acestui semnal în corpul uman. Este de precizat faptul că, deocamdată, semnalul a fost detectat doar în celulele hepatice de șoarece.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?