Pe Alexandru Mironov îl știți: „dom’ profesă”, cum îi spunem noi în redacție, nu mai are nevoie de introducere. Amintesc doar că este, printre altele, și autorul cărții pentru copii „Întâmplări din Mileniul III”, scrisă înainte de Revoluția din ’89. Carte pe care George Buhnici a primit-o Premiul 1 la terminarea clasei a 2-a.
Da, același George Buhnici de la emisiunea „I like IT” de pe ProTV și fondatorul Cavaleria.ro, dar și unul dintre speakerii de la Sci+Fi FEST 2017, unde a acceptat fără rezerve să urce pe scenă deoarece se declară un admirator al acțiunilor educative Știință & Tehnică.
Ei bine, anul trecut, când i-am spus lui George că Mironov a scos din nou cartea (acum, însă, se cheamă „Întâmplări din ziua-de-dincolo-de-mâine”), prezentatorul TV mi-a destăinuit că ar însemna nespus pentru el să aibă din nou cărticica originală, dar cu autograful autorului. Deoarece a însemnat atât de mult pentru el, încât și acum își amintește pasaje întregi din ea și imagini hazlii.
„Păi hai pe la noi pe la redacție, iar domnul Mironov îți va da cu plăcere un autograf”.
„N-o mai am, mi-au făcut-o ferfeniță niște verișori când eram mic…”
******
Zilele au trecut, am uitat de povestioară, până când a venit momentul să-i propun lui George Buhnici să se numere printre speakerii de la Sci+Fi FEST 2017. I-am povestit și lui dom’ profesor pățania lui George („cine e George Buhnici?”, „e un om fain, un foarte bun model pentru cei tineri”, „atunci vreau să-l cunosc, dar nu mai am cărți din ediția originală, îi voi semna pe o carte nouă”) și am ticluit surpriza pentru prezentatorul TV chiar cu ocazia Festivalului…
Bun, iată și seara de sâmbătă 30 septembrie 2017, apare George în parcare, cool și sigur pe sine, eu călare pe Ninebot îi fac loc prin mulțimea din Biblioteca Națională, mulți puștani cască ochii „uite-l, e Buhnici, mă, e George Buhnici!”, dar n-avem timp de autografe, ajungem în spatele scenei, colegul Claudiu Andone îl preia pentru chestiile tehnice privind prezentarea, Marc Ulieriu îl anunță pe scenă, George intră în acțiune și-și începe prezentarea legată de tehnologie.
Între timp, îl aduc pe dom’ profesor lângă scenă, el îmi cere un pix „cum ziceai că îl cheamă, George și mai cum?” și ne punem pe așteptat. Și așteptăm… Minutele se scurg cu repeziciune, dar publicul e captivat de ce povestește carismaticul prezentator. Marc îmi face semne „a depășit timpul!”, eu încep să-i fac semne lui George „gata, e cazul să pui punct!”, George mă observă „ce, deja trebuie să închei? hai că nu mai am mult”, lumea se distrează, Mironov se uită la ceas „vorbește bine, dar cam mult”…
George spune ultima frază, publicul aplaudă, iau repede un microfon „George, nu pleca, avem o surpriză pentru tine”, domnul Mironov urcă scările, George se face roșu, Mironov spune câteva cuvinte despre băiețelul care a primit cartea asta premiu acum enșpe ani, George o primește, rămâne cu un zâmbet larg și fără cuvinte, Marc preia hățurile și îi spune stanei de piatră „da, George, acum poți pleca de pe scenă”, urmează momentul culminant, prezentarea Marii Expediții Americane, de către echipa Știință & Tehnică…
În spatele scenei, în locul prezentatorului TV vorbăreț și atoateștiutor găsesc un puștan acaparat de cărticică, răsfoind-o grijuliu, de parcă ar avea pagini de sticlă, exclamând din timp în timp „uite, de asta îmi amintesc!”, „aici mergeau nu știu unde”, „aici făceau asta și ailaltă”, „uite, uite, asta e mașina, exact așa cum o știu, doamne!”.
Mă uit amuzat-mirat la un George Buhnici de nerecunoscut. „Of, nu mai am aer, hai afară, am palpitații, stai mai încet, că mi s-au tăiat genunchii”. În drumul spre parcare, îl salută fanii, unii îl opresc, încearcă să parcă cool, ca la TV sau pe youtube, dar e cu mintea în altă parte. Afară, înainte să urce în mașină, îmi divulgă „nici nu știi cât înseamnă pentru mine cartea asta, o parte din ceea ce sunt azi i se datorează lui Mironov, o să o pun în ramă!”.
******
Duminică, 1 octombrie 2017, a doua zi a #SciFiFEST 2017. Domnul Mironov apare printre mașinile electrice din Zona ECO și se îndreaptă glonț spre mine: „Oraane, am făcut o greșeală teribilă, i-am dat lui Buhnici exemplarul meu de colecție original…”.
Față de exaltarea și emoția lui George din seara precedentă, tristețea lui Mironov e ca o forță egală, dar de sens contrar. „Lăsați, dom’ profesor, că o rezolvăm noi” n-are efectul scontat, dar problemele organizatorice și programul încărcat ne divagează atenția de la subiect.
Ok, Oraane, rezolv-o pe asta! Ai făcut fericit un om și l-ai întristat pe altul. Îi dau mesaj lui George (că n-aveam niciun chef să-i spun la telefon situația!) că s-a produs o încurcătură, îl întreb ca prostul dacă nu putem face schimb, să-mi dea înapoi cartea originală semnată de Mironov (!!!) și eu îi dau o carte din ediția nouă semnată de Mironov… Imediat după ce am trimis mesajul am realizat ce inepție am debitat – chiar dacă George ar fi fost de acord, cartea originală are deja autograful pentru el…
Părea o situație fără ieșire, dar uite că George Buhnici a venit cu o soluție: „voi anunța lumea, sigur găsim un exemplar original pe care să i-l oferim lui Mironov”. Ăăăă… o idee atât de simplă și eu nu mă gândisem la așa ceva?! Iar azi văd postarea pe facebook a lui George – deja îmi fac probleme că, din cauza mea, s-ar putea ca „Întâmplări din Mileniul III”, de Alexandru Mironov, să devină cea mai scumpă carte la anticariate zilele astea…
Așa că, vă rog mult, ajutați-mă să rezolv această dilemă. Din respect pentru Alexandru Mironov. Și pentru că George Buhnici merită să-și păstreze exemplarul cu autograful lui Mironov. Dar și deoarece sunt convins că spiritul de bun samaritean din fiecare dintre voi nu poate rămâne insensibil la această întâmplare. Aștept mesajele pe adresa oraan.marculescu@stiintasitehnica.com și vă mulțumesc anticipat!