O valoare ridicată a Indicelui de Masă Corporală (IMC) în adolescență reprezintă un factor de risc fundamental la maturitate pentru boli precum diabetul de tip 2 și insuficiența coronariană. Este concluzia unui studiu publicat recent în New England Journal of Medicine.
În cadrul studiului, realizat de Amir Tirosh de la Sheba Tel-Hashomer Hospital și Brigham and Women\’s Hospital al Școlii de Medicină Harvard în colaborare cu Iris Shai și Assaf Rudich de la Universitatea Ben-Gurion din Negev, a fost măsurat indicele de masă corporală al personalului Forțelor de Apărare din Israel, la începutul cercetării și după cinci ani.
Pe parcursul unei perioade de follow-up de 17 ani, IMC-ul mediu al participanților a crescut în ritmul de 0,2-0,3 unități pe an, înregistrând o creștere de 15 kg în medie între 17 și 30 de ani. Potrivit rezultatelor studiului, orice creștere cu o unitate a IMC-ului este corelabilă unei creșteri cu 10% a riscului apariției diabetului de tip 2 în prima fază a vârstei adulte, și cu 12% a riscului de evenimente cardiovasculare.
Sursa: Le Scienze