0
(0)

Cunoscutul Elon Musk a fost în 2017 un #moșcrăciun foarte generos cu fanii electromobilității: cu ocazia prezentării primului tir 100% electric al companiei, Tesla Semi, antreprenorul american efectiv a scos din remorca unuia dintre vehiculele de transport o uriașă surpriză – prototipul celei de-a doua generații Tesla Roadster.

https://www.youtube.com/watch?v=-kY6rCAuLpQ

Dacă prima generație Tesla Roadster nu era altceva decât un Lotus Elise convertit în mașină electrică prin înlocuirea motorului pe benzină cu unul electric și adăugarea unei baterii realizate din… acumulatori de laptop, iată că noua generație este un automobil complet nou, gândit de la zero, dar beneficiind de know-how-ul mașinilor lansate până acum de compania americană: berlina luxoasă Model S, SUV-ul de lux Model X și berlina de categorie medie Model 3.

De la început trebuie accentuat un lucru: mașina prezentată de Elon Musk este doar un prototip, modelul de serie fiind promis pentru 2020. Și, ca să arate că se ține de cuvânt, Tesla a deschis chiar și o listă de rezervări, prețul de bază al mașinii fiind de 200.000 USD, iar avansul de 50.000 USD (totuși, cei care doresc ediția specială de lansare, „Founders Special Edition”, trebuie să plătească integral 250.000 USD).

tesla-roadster-1000-km-stiinta-tehnica-3

 

Ok, veți spune, în fiecare an vedem la toate marile saloane auto diverse concepte și prototipuri ale constructorilor auto. Ce e așa de special la acest prototip Tesla Roadster?

Autonomie de aproape 1.000 km

Autonomia maximă teoretică anunțată se cifrează la 620 de mile – circa 997,8 km, după transformare. Rotunjit, aproape 1.000 km în condiții de viteză de croazieră pe autostradă. Dacă România ar fi împânzită de autostrăzi (mă abțin de la glume pe acest subiect…), cu o Tesla Roadster aș putea traversa de la un capăt la altul spațiul carpato-danubiano-pontic, cu zero emisii și fără să fie nevoie să alimentez pe parcurs!

tesla-roadster-1000-km-stiinta-tehnica-2

În paranteză fie spus, la ora actuală sunt destul de multe mașini diesel pe piață care, în teorie, pot parcurge peste 1.000 km cu un plin – cea mai economică astfel de mașină pe care am testat-o în 2017 pentru Știință & Tehnică a fost Renault Clio dCi, care, datorită rezervorului de 45 de litri și a consumului mediu teoretic de 3,3 litri/100 km, promite să parcurgă peste 1.300 km cu plin făcut.

tesla-roadster-1000-km-stiinta-tehnica-5Însă acum nu există nicio altă mașină electrică care să fie capabilă de o asemenea performanță. De fapt, cea mai mare autonomie pentru o mașină 100% electrică este promisă tot de o mașină Tesla: versiunea Model S P100D este creditată, conform normelor de măsurare NEDC, cu o autonomie maximă de 632 km.

Cum până în 2020 încă nici un al producător nu a anunțat un model electric de serie care să atingă bariera de 1.000 km, se pare că noua Tesla Roadster va marca o premieră istorică. Dar acest lucru n-ar fi posibil fără…

… bateria de capacitate uriașă

Nu mai puțin de 200 kWh capacitate are bateria lui Tesla Roadster. Dublu față de Tesla Model S P100D și mult peste orice alt model de serie 100% electric, care poate fi deja cumpărat sau e doar anunțat până în 2020.

Așa cum, în cazul unei mașini convenționale, cu cât rezervorul e mai mare, cu atât poți parcurge mai mulți kilometri fără să alimentezi, la fel stă și situația în cazul mașinilor electrice – cu cât bateria e mai mare, cu atât autonomia maximă e mai bună. Totuși, 200 kWh pentru un autoturism?

tesla-roadster-1000-km-stiinta-tehnica-4

Nimeni din lumea auto nu se aștepta la asta, așa că, iată, Elon Musk forțează din nou limitele rațiunii și ale concurenței, bifând încă un record: Tesla Roadster devine mașina cu bateria având cea mai mare capacitate din lume. Cea mai mare autonomie, cea mai mare baterie… oho, Freud are suficientă materie primă pentru psiho-analizele sale, nu-i așa, mister Musk?!

Performanțe umilitoare

Mașinile din lista de mai jos sunt câteva dintre cele mai cunoscute, mai performante și mai scumpe supercaruri din lume:

tesla-roadster-1000-km-chiron-stiinta-tehnicaBugatti Chiron
– putere și cuplu maxime: 1.500 CP și 1.500 Nm
– demaraj 0-100 km/h: sub 2,5 secunde
– viteză maximă: 420 km/h (261 mph)
– preț: 2,4 milioane euro (2,8 milioane USD)
– producție: 500 exemplare

tesla-roadster-1000-km-laferrari-stiinta-tehnicaFerrari LaFerrari Aperta
– putere și cuplu maxime: 963 CP și 900 Nm
– demaraj 0-100 km/h: sub 3,0 secunde
– viteză maximă: 350 km/h
– preț: 2,1 milioane USD (1,8 milioane euro)
– producție: 210 exemplare

tesla-roadster-1000-km-lambo-stiinta-tehnicaLamborghini Aventador LP 750-4 SV Roadster
– putere și cuplu maxime: 751 CP și 690 Nm
– demaraj 0-100 km/h: 2,9 secunde
– viteză maximă: 350 km/h
– preț: 575.000 USD (485.000 euro)
– producție: 500 exemplare

tesla-roadster-1000-km-huayra-stiinta-tehnicaPagani Huayra Roadster
– putere și cuplu maxime: 764 CP și 1.000 Nm
– demaraj 0-100 km/h: sub 3 secunde
– viteză maximă: 338 km/h
– preț: 2,7 milioane USD (2,3 milioane euro)
– producție: 100 exemplare

tesla-roadster-1000-km-regera-stiinta-tehnicaKoenigsegg Regera
– putere și cuplu maxime: peste 1.800 CP și peste 2.000 Nm
– demaraj 0-100 km/h: 2,7 secunde
– viteză maximă: 410 km/h
– preț: 1,9 milioane USD
– producție: 80 exemplare

tesla-roadster-1000-km-venom-stiinta-tehnicaHennessey Venom F5
– putere și cuplu maxime: 1.600 CP și 1.800 Nm
– demaraj 0-60 mph (96 km/h): circa 2 secunde
– viteză maximă: 300 mph (circa 480 km/h)
– preț: 1,6 milioane USD
– producție: 24 exemplare

Iar acum, să vedem, comparativ, ce propune noua „jucărie” a lui Elon Musk:

tesla-roadster-1000-km-stiinta-tehnicaTesla Roadster
– putere și cuplu maxime: putere necunoscută, 10.000 Nm
– demaraj 0-60 mph: 1,9 secunde
– viteză maximă: peste 400 km/h
– preț: 200.000 USD (170.000 euro)
– producție: fără limită

Pe scurt, noua Tesla Roadster promite să fie cea mai rapidă mașină de mare serie din istorie ce va putea fi achiziționată în 2020. Dar și cea mai accesibilă – este de 10 ori mai ieftină decât teribilul Bugatti Chiron, de exempu, deși demarează mai rapid, iar viteza maximă e aproape la fel.

Să nu mai spun despre faptul că Bugatti ocupă un loc „fruntaș” în topul celor mai poluante mașini din lume, iar câteva dintre supercarurile menționate mai sus apelează la hibridizare tocmai pentru un plus de performanță, pe care motoarele termice, oricât de evoluate ar fi, nu l-ar putea aduce decât cu un surplus mult prea mare de costuri.

Ah, și uitam să menționez că Elon Musk promite o versiune și mai performantă, care-și propune să rivalizeze cu monoposturile de Formula 1! Cu alte cuvinte, Tesla Roadster demonstrează că electromobilitatea este superioară propulsiei convenționale și în domeniul high-performance. Ceea ce mă aduce la ultima întrebare.

Care e rostul lui Tesla Roadster?

Mie mi-e clar că, în condițiile actualei economii de piață, bazată pe consum cât mai mare și competiție acerbă, dorința de a epata a consumatorului nu poate fi stăvilită. Întotdeauna se vor găsi clienți care să vrea un produs mai bun, mai rapid, mai exclusivist, mai-mai-mai decât ce au ceilalți. În teorie, aceasta e calea spre progres.

În practică, însă, de cele mai multe ori se ajunge la un „care pe care” inept, la irosirea degeaba a resurselor pentru niște obiective nerealiste și la călcarea în picioare a rațiunii în favoarea orgoliilor. Totul mână în mână cu creșterea nivelului poluării și a amenințării existenței omului pe această planetă.

tesla-roadster-1000-km-stiinta-tehnica-6

Ei bine, chiar dacă Tesla Roadster pare o mașină scumpă la 200.000 USD, pentru universul mașinilor super-sport acest preț este considerat unul mic – cel puțin raportat la performanțele record anunțate. Este o adevărată palmă dată industriei auto: cea mai „tare” mașină din lume este electrică și, culmea, nu costă demențial de mult.

Să ne gândim câți milionari și-ar permite o astfel de jucărie în garaj. Sunt sute de mii în toată lumea. Și să ne gândim ce impact poate avea asupra celorlalți un astfel de milionar la volanul unei mașini care umilește orice alt supercar: „e electrică?”, „nu e așa scumpă?”, „e cea mai tare din parcare?”.

tesla-roadster-1000-km-stiinta-tehnica-7

Cu alte cuvinte, Elon Musk contribuie din nou la schimbarea fundamentală a lumii auto, de data aceasta a celui mai de sus „etaj”: constructorii de super-mașini fie vor falimenta (dacă rămân în continuare fideli propulsiei convenționale limitate), fie se vor adapta la electromobilitate (pentru a rămâne în jocul unde se învârt așa de mulți bani și orgolii).

Iar super-potenții lumii vor contribui astfel la transformarea lumii auto într-una bazată pe electromobilitate. Subversivitatea lui Elon Musk aproape că nu are limite… Și totul, pentru ce? Pentru a face o lume mai bună? Sună de parcă antreprenorul american ar vrea să participe la un concurs de Miss Universe!

P.S.

Primul exemplar din cele 2.000 de modele Tesla Roadster din prima generație (realizată cu 10 ani în urmă), care este chiar al lui Elon Musk, urmează să fie trimis în spațiu!

Mașina va face parte din încărcătura celei mai puternice rachete din lume, SpaceX Falcon Heavy, care se speră că va avea primul zbor de test în ianuarie 2018.

I love the thought of a car drifting apparently endlessly through space and perhaps being discovered by an alien race millions of years in the future.

Cu alte cuvinte, denumirea „Tesla Roadster” va deveni… stelară – încă un motiv pentru care noua generație Tesla Roadster este de așteptat să schimbe radical percepția publicului asupra electromobilității. Așa că, dacă aveți banii necesari, eu zic să-i cereți moșului să vă aducă cea mai tare mașină din lume.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?