0
(0)

După fiecare prelegere pe care o ţin – despre orice subiect – există mereu cineva care mă întreabă: «Credeţi în OZN-uri?». Sunt întotdeauna izbit de modul în care este formulată întrebarea, ca şi cum ar fi o problemă ce ţine de credinţă şi nu de dovezi. Nu sunt aproape niciodată întrebat: «Cât de valide sunt dovezile care susţin că OZN-urile sunt nave extraterestre?» (Carl Sagan, Lumea și demonii ei, Editura Herald, 2015)

Vreau să vă spun încă de la început că eu cred că ipoteza existenței unor civilizații extraterestre nu face parte din categoria nazbâtiilor. Este adevărat, nu avem până acum vreo dovadă care să le ateste prezența în Univers, dar cred că este foarte improbabil ca noi să fim unici în imensitatea spațiului.

Problema, năzbâtia,  apare abia atunci când se susține că suntem, sau am fost, vizitați de către ființe venite de undeva din Cosmos și că există o întreagă conspirație mondială care are drept scop mușamalizarea fenomenului. În multele decenii de când subiectul vizitelor extraterestre a devenit o adevărată modă nu s-a adus nicio dovadă clară prin care ele să fie confirmate. Desigur, putem specula. Desigur, putem să ne jucăm cu cuvintele, dar asta nu poate înlocui argumentarea științifică.

În zilele noastre subiectul OZN-urilor a devenit un izvor nesecat de ”fake news”. Iată ce am găsit pe site-ul cotidianului ”Evenimentului zilei”. O știre cu totul senzațională. O redau cu copy/paste, cu majuscule cu tot.

GATA, au venit EXTRATEREŞTRII! Confirmare la NIVEL ÎNALT! DOVADA FOTO SUPREMĂ. Panică pe Pământ

Toată Rusia vorbește de apariția unui OZN pe cerul din nordul Siberiei, pozele fiind cele mai clare până în prezent. Ministerul rus al Apărării a confirmat cazul!

Pozele făcute într-un oraș din Siberia au terifiat întreaga lume, imaginile confirmând apariția unor lumini puternice pe cer.

Uimitoarea apariție și combinația de lumini albe și verzi a fost vizibilă din orice colț din nordul Rusiei, notează TheSun.

Martorii au precizat că a fost vorba despre un OZN gigantic care a acoperit cerul, obiectul având lumini gigant. Vasili Zubkov, un internaut, și-a postat prima reacție pe paginile de socializare. «Am ieșit să fumez o țigare și am crezut că vine sfârșitul lumii».

La 500 de km îndepărtare, un alt fotograf, Alexey Yakovlev a capturat momentul și a fost martorul evenimentului OZN. «La început m-am gândit că este o formă neobișnuit de strălucitoare, o formă rotundă și atât. Dar treptat, mingea a început să se extindă, a devenit clar că nu este un fenomen. Imaginea a devenit înfricoșătoare. Nu eram singur, nu am avut halucinații. Un grup nu poate avea halucinații». Mesajul comun pe toate rețelele de socializare e unul singur: «Extratereștrii au sosit».”

Bănuiesc că oricare dintre dumneavoastră încă de la prima lectură a acestui text își va da seama, încă de la titlu, că ceva nu este în regulă. Prezența majusculelor și semnelor de exclamare inutile și formularea senzaționalistă a titlului ne sugerează că ceva este putred în articolul din Evenimentul zilei. Aș mai adăuga că în postarea despre care discutăm nu apare nici o poză a OZN-urilor din Siberia, ci numai o ilustrație cu niște farfurii zburătoare.

Pe de altă parte, citind comentariile la articol mi-am dat seama că sunt destui cei care cred că, întradevăr, extratereștrii ne-au făcut o vizită.

Problema mea este alta, jurnalistul de la Evenimentul zilei a făcut ceva nepermis: a ignorat cu totul informația reală, numai și numai pentru a obține un trafic sporit pe site-ul EVZ. Dacă revedeți textul, veți constata că sursa articolului este The Sun. Ca orice jurnalist respectabil, autorul articolului pe care îl comentez acum indică foarte clar sursa informației. Numai că, atunci când intri pe textul postat de către The Sun descoperi cu totul altceva.

Fiind un tabloid, The Sun adoptă stilul acestui tip de publicații extrem de populare în zilele noastre. Textul începe așa: ”Asupra Rusiei s-a abătut noaptea trecută un val de raportări de OZN-uri gigant. Imagini spectaculoase ale unei sfere strălucitoare care a iluminat nordul Siberiei.”

Spre deosebire de EVZ, în postarea de pe The Sun apar și imaginile cu pricina. Sunt cu adevărat spectaculoase. Apoi apar declarații, de-a dreptul senzaționale, ale martorilor. Vă prezint una dintre ele, care aparține unui anume Serghei Anismov din orașul siberian of Salekhard.

”«Sfera uriașă s-a ridicat din spatele copacilor și s-a mișcat către mine. Înițial m-am gândit că este lumina unei laneterne foarte puternice, dar felul în care se mișca lumina m-a făcut să îmi schimb părerea. Sfera s-a transformat într-un arc și apoi a început să dipară treptat.» După încheirea fenomenului [Serghei Anismov] s-a îndreptat către casă, iar pe drum a întâlnit câțiva tineri care vorbeau despre «extraterștri» și «portaluri către alte dimensiuni».”

The Sun a păstrat cât a putut suspansul asupra fenomenului siberian. A adăugat și opinii ale internauților. Desigur, erau citate numai acele opinii care acreditau o vizită extraterestră.

Dar The Sun nu s-a oprit aici. După ce a stârnit interesul cititorilor, spre deosebire de textul postat de către cotidianul românesc, în cel britanic găsim asta la sfârșitul textului: ”De fapt, experții locali sugerează că există două cauze clare, dar foarte neobișnuite, care au provocat spectacolul extraordinar pe cerul siberian. Prima cauză ar fi apariția unei aurore boreale. […] A doua cauză este legată de exercițiile forțelor stategice nucleare rusești, comandat de către Vladimir Putin. […]

Exercițiile au inclus și lansarea unei rachete balistice de tip Topol de la cosmodromul din Plestsk. Lansarea s-a defășurat cu succes iar ținta a fost poligonul de testare Kura din Kamtceatka.” De altfel, cotidianul The Siberian Times, care este sursa folosită de către The Sun, arată foarte clar că ”Lansarea a fost confirmată de către ministrul rus al apărării.”

Pentru mine este un mister profund: cum a fost posibil ca jurnalistul EVZ să nu prezinte complet informația din The Sun? Dacă ar pogorî blândețea peste mine, aș putea să îi găsesc o justificare. Articolul din publicația britanică era foarte lung, fiind împănat cu pozele spectaculoase despre care vă vorbeam.

Fiind presat să posteze cât mai repede năzbâtia pe site-ul EVZ, nu a mai avut omul răbdare să deruleze articolul până la sfârșit, așa că nu a mai găsit explicațiile, simple și raționale, pentru fenomenul siberian, prezentate de către The Sun. Este drept, sunt un om tare blând, dar blândețea îmi dispare atunci când mă întâlnesc cu promovarea nerușinată a năzbâtiilor. Cred că altele sunt explicațiile pentru năzbâtia publicată online de către EVZ.

În primul rând este goana disperată după clicuri. Cu cât ai mai mulți vizitatori pe pagină, cu atât mai bine. În această goană adevărul este lăsat undeva departe, dincolo de ultimul plan. Cred că am mai prezentat cu o altă ocazie deviza acestui tip de jurnaliști: ”Nu are rost să te împiedici de adevăr, atunci când poți scrie o știre senzațională.”. Dar eu tot nu pot să înțeleg: de ce nu s-a păstrat abordarea din The Sun? Acolo nu s-a pierdut nimic din senzaționalul știrii prin prezentarea explicațiilor fenomenului siberian.

În al doilea rând, cred că s-a uitat, cu, sau fără știința, unul dintre principiile fundamentale ale jurnalismului. Înainte de publica o știre trebuie să verifici cu atenție sursele informației. În acest caz trebuia verificată și sursa britanicului The Sun. Ea apare foarte clar în text: The Siberian Times. Publicația rusească, deși este sursa mărturiilor prezentate de către The Sun, era mult mai rezervată în privința părții senzaționale a știrii.

În al treilea rând, cred că este o problemă larg răspândită pe planetă: absența gândirii sceptice. Se ignoră prea des un principiu fundamental: afirmațiile extraordinare au nevoie de dovezi extraordinare. Oricât de reale erau imaginile fenomenului siberian, oricât de mulți dintre martori cred că s-au aflat în fața unei vizite extraterestre sau a unui ”portal către o altă dimensiune”, pentru a susține că avem de-a face cu ceva venit din altă lume, avem nevoie, totuși, de dovezi mai bune.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?