5
(5)

Cercetătorii de la Universitatea Publică din Navarra (UPNA) au reușit, pentru prima dată, să afișeze în aer imagini tridimensionale care pot fi manipulate cu mâinile. Rezultatele au fost prezentate într-un articol publicat în HAL.

”Ceea ce vedem în filme și numim holograme sunt de obicei afișări volumetrice”, a explicat Elodie Bouzbib, coautoare al lucrării. ”Acestea sunt imagini care apar în aer și pot fi vizualizate din diverse unghiuri fără a fi nevoie să purtăm ochelari de realitate virtuală. Se numesc grafice 3D reale”. ”Prototipuri comerciale de afișaje volumetrice există deja, precum cele de la Voxon Photonics sau Brightvox Inc. dar niciunul nu permite interacțiunea directă cu hologramele”, subliniază echipa. Asier Marzo, unul dintre coautorii lucrării, comentează că interacțiunea directă înseamnă „posibilitatea de a ne introduce mâinile pentru a apuca și a trage obiecte virtuale”. El adaugă: “Suntem obișnuiți cu interacțiunea directă cu telefoanele noastre, unde atingem un buton sau tragem un document direct cu degetul pe ecran – este natural și intuitiv pentru oameni. Acest proiect ne permite să folosim această interacțiune naturală cu grafica 3D pentru a valorifica abilitățile noastre înnăscute de vizualizare și manipulare 3D”.

Afișajele volumetrice au o foaie care oscilează rapid, numită difuzor, imaginile sunt proiectate sincron la viteză mare (2 880 de imagini pe secundă). Datorită persistenței vederii, imaginile proiectate pe difuzor la înălțimi diferite sunt percepute ca un volum complet. „Problema”, notează echipa de cercetători, „este că difuzorul este de obicei rigid, iar dacă intră în contact cu mâna noastră în timpul oscilației, acesta se poate rupe sau poate provoca răniri”. Pentru a rezolva această problemă, echipa a înlocuit difuzorul rigid cu unul elastic, după ce a testat diferite materiale pentru proprietățile lor optice și mecanice. Provocarea este că „materialele elastice se deformează și necesită corectarea imaginii”, adaugă Bouzbib. Această inovație permite noi modalități de a interacționa cu grafica 3D, permițând utilizatorilor să prindă și să manipuleze în mod natural obiectele virtuale. „De exemplu, prinderea unui cub între degetul arătător și degetul mare pentru a-l mișca și roti sau simularea mersului pe o suprafață cu ajutorul degetelor arătător și inelar”, ilustrează aceștia.

“Afișajele, cum ar fi ecranele și dispozitivele mobile, sunt prezente în viața noastră pentru muncă, învățare sau divertisment. Existența unor grafice tridimensionale care pot fi manipulate direct are aplicații în educație – de exemplu, vizualizarea și asamblarea părților unui motor. În plus, mai mulți utilizatori pot interacționa în mod colaborativ fără a fi nevoie de căști de realitate virtuală. Aceste afișaje ar putea fi deosebit de utile în muzee, de exemplu, unde vizitatorii se pot apropia și interacționa pur și simplu cu conținutul”, explică echipa de cercetători.

Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?