Se pare că, în ciuda reputației de creaturi hirsute și cu apucături mai degrabă animale decât umane, neanderthalienii erau parteneri atrăgători pentru reprezentanții speciei Homo Sapiens. Asta dacă luăm în considerare numărul tot mai mare de populații umane în care se regăsește ADN-ul neanderthalian.
Încă din anul 2010, anul identificării genomului acestei specii umane extincte, geneticienii de la Institutul Max Planck din Leipzig, Germania, au demonstrat că întreaga populație eurasiatică deține în propriile gene 1-4% ADN neanderthalian, ceea ce arăta fără doar și poate că, undeva în preistorie, cele două specii au dat naștere unor hibrizi viabili. Pe măsură ce studiile au avansat, putem astăzi să spunem că neanderthalienii merită recunoștiința noastră, cel puțin pentru că ne-au dat sistemul imunitar robust de care beneficiem azi.
Însă, un nou studiu arată că și nativii nord-africani au în genele lor ADN neanderthalian, și asta în ciuda teoriei că verii noștri dispăruți nu au interacționat sexual cu populațiile africane. Mai nou, se pare că această interacțiune a avut loc, iar singurii reprezentanți ai speciei umane care nu dețin ADN neanderthalian sunt cei din sudul Saharei. O posibilă explicație este aceea că o ramură a speciei umane, originară din nordul Continentului Negru, a părăsit Africa acum minim 100.000 de ani, interacționând cu Omul de Neanderthal în Orientul Mijlociu (neanderthalienii nu au ajuns niciodată în Africa), pentru ca apoi să se întoarcă în locurile de baștină. O altă explicație, mult mai complexă și puțin probabilă, susține că un strămoș comun al neanderthalienilor și ai anumitor reprezentanți ai speciei umane s-a separat de semenii africani acum aproximativ 230.000, rămânând într-o populație distinctă genetic până în momentul în care a decis să părăsească Africa.
Peste toate, studiul confirmă ceea ce paleoantropologii intuiau deja, anume că populația din estul Africii, nu cea din nord, este cea care a condus la părăsirea definitivă a Continentului Negru de către o parte a reprezentanților speciei Homo Sapiens.
Sursa: Livescience