A locui la bordul Stației Spațiale Internaționale nu este o chestie neapărat distractivă. Atunci când locuiești în spațiul cosmic, după de primele momente de mare bucurie, lucrurile se complică foarte mult.
Una, numai una, dintre problemele cu care se confruntă astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale este insomnia. Conform lui Smith Johnson, medic la NASA, insomnia astronauților este o problemă cu adevărat serioasă. El spune că ei consumă foarte multe medicamente pentru somn (acestea se află pe locul doi după analgezice).
Programul zilnic al astronauților include 8,5 ore de somn, dar în medie ei nu reușesc să doarmă decât șase ore și asta în ciuda folosirii somniferelor și a tehnicilor de relaxare învățate în timpul antrenamentelor. Atunci când perioada de insomnie se prelungește, lucrurile pot deveni foarte grave. Să nu uităm că supraviețuirea astronauților de la bordul Stației Spațiale Internaționale poate să depindă la un moment dat de decizii care trebuie luate foarte rapid. Un om privat de somn reacționează cu întârziere la pericol.
Există mai multe cauze pentru insomnia astronauților: starea de imponderabilitatea, zgomotul permanent, proasta circulație a aerului la bordul Stației Spațiale Internaționale etc. Una dintre cauzele importante ale insomniei astronauților este alterarea ritmului circadian, care este influențat de alternanța zi-noapte. NASA și-a propus să rezolve măcar parțial această din urmă problemă, prin schimbarea sistemului de iluminare la bordul Stației Spațiale Internaționale.
Conceptul se bazează pe ideea conform căreia ceasul nostru biologic este reglat de expunerea la lumină. Acum un deceniu oamenii au descoperit în ochi un nou tip de celule sensibile la lumină, dar care nu au nici un rol în percepția vizuală. Aceste celule influențează activitatea creierului. Atunci când acești receptori sunt expuși la o lumină de o anumită culoare (întâmplător sau nu este chiar culoarea cerului senin) creierul devine mai activ, din cauză că este inhibată melatonina (un hormon care controlează somnul). Atunci când lumina are culoarea roșie, secreția de melatonină crește și este declanșată senzația de somn.
Plecând de la aceste constatări NASA a propus realizarea unui nou sistem de iluminare, realizat în cooperare cu Boeing, la bordul Stației Spațiale Internaționale, care va fi instalat în 2015. Noul sistem se bazează pe folosirea LED-urilor. O sursă de lumină de acest tip va fi compusă din ceva mai mult 100 de LED-uri, plasate în spatele unui ecran mat. Ea va avea trei moduri de funcționare: vor emite lumină albă pe perioada activităților obișnuite; vor emite lumină albăstră dimineața, la trezire, la jumătatea perioadei de somn etc.; vor emite lumină roșie la culcare.
În plus, noile surse de lumină vor consuma mai puțină energie și vor fi mai puțin toxice decât sursele fluorescente folosite în prezent la bordul ISS.
Ca bonus, vă invităm să vedeți cum arată Pământul, atunci când vă uitați la el de la bordul Stației Spațiale Internaționale:
Sursa: Scientific American