5
(3)

Potrivit unui studiu recent, schimbările climatice provocate de activitățile umane ar putea genera o încălzire fără precedent, la scară globală, în lacuri până la sfârșitul acestui secol. Totuși, nu toate lacurile vor fi egale în fața acestei încălziri.

Când vorbim despre încălzirea globală, vorbim foarte des despre oceane. Cu toate acestea, lacurile sunt, de asemenea, foarte afectate de fenomen, dovadă fiind un nou studiu publicat în revista Nature Geoscience. Această cercetare, realizată de cercetători britanici, chinezi, sud-coreeni și japonezi se bazează pe un model climatic de vârf aferent perioadei 1850-2100, care se Community Earth System Model. Potrivit autorilor, acest model este singurul de acest fel care asociază dinamica și termodinamica sistemelor de lacuri într-o manieră integrată cu atmosfera. Cercetătorii nu au rulat modelul doar o dată în viitor. De fapt, au efectuat nu mai puțin de o sută de simulări din trecut în viitor folosind Aleph, unul dintre cele mai puternice computere din Coreea de Sud, care aparține Institutului de Științe de bază din Busan. Fiecare simulare a generat un rezultat ușor diferit în ceea ce privește variabilitatea naturală a climei, luând în considerare efectele schimbărilor climatice favorizate de emisiile de gaze cu efect de seră (GES).

Folosind această abordare, oamenii de știință au reușit să separe variațiile naturale ale temperaturii lacului de cele rezultate din activitățile umane. Astfel, autorii au putut pentru prima dată să estimeze când temperaturile lacului vor depăși permanent temperaturile naturale. Această situație are un nume: „condiții fără analogie”. Potrivit rezultatelor studiului, lacurile lumii se vor confrunta cu încălziri fără precedent până în 2100. Cercetarea dezvăluie, de asemenea, că temperaturile ar trebui să varieze de la o regiune la alta. Simulările au făcut posibil să se înțeleagă că primele lacuri care vor experimenta această situație fără precedent vor fi cele situate în zone tropicale (bogate în biodiversitate) când încălzirea globală atinge +2,4°C față de vremurile preindustriale. Este, de asemenea, important să înțelegem cum va pătrunde încălzirea în lacuri. Cercetătorii au dezvăluit că lacurile tropicale vor fi afectate mai întâi de o transmitere rapidă a markerilor de încălzire către adâncimi în favoarea amestecării frecvente a apelor. Cu toate acestea, absența sau aproape absența amestecării între apele de suprafață și cele de adâncime, care caracterizează lacurile situate la latitudini mai mari, ar face posibilă protejarea acestor lacuri, cel puțin pentru o anumită perioadă de timp. În cele din urmă fenomenul va afecta toate lacurile lumii dacă nu se iau măsuri până la sfârșitul secolului.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?