0
(0)

Paleontologii de la Institutul Smithsonian au anunțat descoperirea unei noi specii de dinozaur, cu dentiție proeminentă și de statura unui câine mare, pe nume Daemonosaurus chauliodus, cel despre care cred că ar putea face legătura între dinozaurii prădători din Argentina și Brazilia de astăzi și mai târziile specii teropode, cum ar fi Tyrannosaurus rex.

 

Descoperirea a fost făcută în urma excavărilor efectuate în cadrul sitului arheologic Ghost Ranch, din New Mexico, renumit pentru fosilele îngropate aici și este posibil să umple unele goluri din schema incompletă a evoluției preistorice.

Daemonosaurus era carnivor, se deplasa biped și avea globi oculari neobișnuit de mari. A trăit aproximativ la începuturile erei dinozaurilor, în Triasic, cu circa 205 milioane de ani în urmă.

Pornind de la craniul lung de aproape 14 centimetri pe care l-au dezgropat în New Mexico, arheologii au estimat dimensiunea probabilă a dinozaurului. Potrivit cercetătorilor, mai multe trăsături la nivelul capului și gâtului de Daemonosaurus îi indică acestuia poziția intermediară pe scara evoluțională dintre primii dinozauri de pradă din America de Sud și mai avansații dinozauri terapozi.

Un element care a atras în mod special atenția este prezența unor cavități pe unele vertebre ale gâtului dinozaurului, cavități asociate cu structura sistemului respirator. Nu este o teorie nouă cea conform căreia păsările au moștenit simțul olfactiv de la dinozauri. Și cei mai mulți experți sunt de părere că zburătoarele au evoluat din terapode.

Sursa

Acreditare foto: Jeffrey Martz, Smithsonian, Muzeul de Istorie Naturală Carnegie

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here