4.2
(5)

În Liban, un pacient foarte în vârstă a suferit de sughiț cronic pe o perioadă de doi ani. După ce au încercat fără succes mai multe tratamente convenționale, medicii l-au diagnosticat pe bărbat cu o boală digestivă cronică relativ necunoscută.

În primul rând, să ne amintim că sughițul este o contracție involuntară și coordonată a tuturor mușchilor inspiratori, asociată simultan cu o închidere a glotei. Destul de repetitiv și uneori zgomotos, sughițul poate fi cauzat de înghițirea aerului, fumatul, consumul de alcool, refluxul gastric sau chiar consumul de alimente picante, printre altele. Există mai multe tehnici mai mult sau mai puțin eficiente pentru a depăși sughițul, cele mai frecvente fiind ținerea respirației pentru câteva zeci de secunde și ținerea unui pahar cu apă cu capul în jos. În cazuri rare, sughițul poate deveni cronic, o nenorocire pe care a trăit-o recent un pacient de 93 de ani, după cum arată un studiu publicat în Journal of Medical Case Reports. Potrivit gastroenterologilor de la Universitatea din Balamand (Liban), bărbatul a suferit de doi ani de sughiț intermitent, cu atacuri din ce în ce mai lungi și frecvente.

Internat, pacientul a fost o adevărată enigmă pentru medici. De fapt, nimic nu ar putea explica clar cauza sughițului. Au fost încercate fără succes mai multe tratamente, inclusiv un relaxant muscular (baclofen) și un antipsihotic prescris de obicei pentru combaterea sughițului (clorpromazină). Medicii libanezi au efectuat apoi mai multe examinări pacientului. Acesta din urmă a dezvăluit că bărbatul nu a fost afectat de o infecție parazitară și, prin urmare, că cazul său s-a datorat unor simptome alergice. În cele din urmă, specialiștii au diagnosticat esofagita eozinofilă (EoE), o boală digestivă cronică care este relativ puțin cunoscută în medicină. Cele mai frecvente simptome includ probleme de înghițire, arsuri la stomac și blocarea esofagului cu alimente. În general, EoE este diagnosticată din copilărie până la vârsta de 30 sau 40 de ani. micrografie de esofagită eozinofilă.

Este important de știut că anumite detalii fac cazul pacientului și mai neobișnuit. Acesta nu a suferit de niciunul dintre simptomele clasice ale EoE. Medicii au descoperit apoi doar două cazuri anterioare de sughiț cronic care își aveau originea în această boală. De asemenea, acesta din urmă a apărut la pacient după vârsta de 90 de ani, fapt și mai excepțional. În cele din urmă, autorii studiului au încercat să ofere o explicație finală pentru acest caz foarte special. Potrivit acestora, esofagita ar fi provocat impulsuri nervoase de la esofag la diafragmă, provocând sughiț cronic. Până, la urmă a fost găsită o soluție medicală pentru rezolvarea bolii. Medicii i-au prescris o cură de corticosteroizi, care făcut ca nivelurile de eozinofile din sânge să revină la normal, punând astfel capăt sughițului.

Te consideri o persoana inovatoare?

Loading ... Loading ...

Formular 230 Asociatia Science&Technology

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.2 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 5

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?