La sfârșitul lunii ianuarie 2023, în prestigioasa revistă Nature astronomy era publicat un articol foarte interesant, care era dedicat folosirii inteligenței artificiale pentru căutarea inteligenței extraterestre. Pot spune că suntem martorii unei adevărate revoluții în domeniul inteligenţei artificiale, care își găsește utilitatea în domenii din ce în ce mai neașteptate. Aștept cu mare curiozitate anii ce vor veni.
Înainte de a trece la subiectul propriuzis al acestui text, vreau să vă spun că am apelat și eu la inteligența artificială, mai exact la bot-ul Chat GPT, pe care l-am întrebat (în limba română) ce metode putem folosi pentru căutarea unor ipotetice civilizații extraterestre. Iată răspunsul pe care l-am primit:
”Căutarea civilizațiilor extraterestre este o întreprindere interesantă și încă în curs de dezvoltare. Există mai multe metode prin care oamenii de știință încearcă să descopere semne ale vieții inteligente în spațiul cosmic. Iată câteva dintre aceste metode:
Căutarea semnalelor radio: Această metodă implică căutarea semnalelor radio care pot fi transmise de civilizații extraterestre. Oamenii de știință caută frecvențe radio neobișnuite și semnale regulate care ar putea fi transmise de o civilizație extraterestră.
Căutarea semnelor de tehnologie avansată: Oamenii de știință caută semne ale tehnologiei avansate, cum ar fi structuri artificiale sau artefacte tehnologice, care pot fi produse numai de o civilizație inteligentă.
Căutarea biomarkerilor: Această metodă implică căutarea semnelor de viață, cum ar fi biomarkeri, care sunt molecule specifice găsite în organismele vii. Căutarea acestor molecule poate indica existența unei forme de viață extraterestre.
Căutarea exoplanetelor locuibile: Oamenii de știință caută exoplanete care ar putea avea condiții similare cu cele de pe Pământ, cum ar fi o atmosferă cu oxigen sau apă lichidă. Aceste condiții ar putea fi favorabile pentru existența vieții extraterestre.
Este important să rețineți că căutarea vieții extraterestre este o întreprindere dificilă și poate fi necesar să ne bazăm pe tehnologii și metode care încă nu au fost dezvoltate. Cu toate acestea, oamenii de știință continuă să caute semne ale vieții inteligente în univers și avem multe de învățat pe măsură ce progresăm în tehnologie și în înțelegerea spațiului cosmic.”
Este de remarcat faptul că Chat GPT nu a spus nimic despre interogarea sub hipnoză a unor persoane răpite de către extratereștri care ne-ar vizita… Glumesc, desigur, dar sper că v-ați dat seama la cine fac referire.
Oricum, răspunsul de mai sus, concis și precis, mă face să privesc cu o oarecare neliniște viitorul jurnalistului uman. Sunt semne clare că el va fi înlocuit într-un deceniu sau două de unul artificial, de un robot. Cum va fi să fie viitorul? Vom vedea. Acum să trecem la tema textului pe care am anunțat-o în titlu.
Tehnosemnături
Despre tehnosemnături am mai scris și în alte articole din revista noastră. Simplu spus ele sunt reprezentate de anumite fenomene care nu se pot produce pe cale naturală și pe care le-am putea identifica la mare distanță de Terra.
De exemplu, variația în timp a strălucirii unei stele care nu ar putea fi explicată decât printr-o sferă Dyson care ar înconjura astrul. Ce este o sferă Dyson? Ea poartă numele fizicianului american Freeman Dyson care, în 1960, arăta, într-un articol publicat în revista Science că, pe măsură ce se dezvoltă o civilizație tehnologică, necesitățile energetice ale acesteia cresc exponențial. Pentru a satisface aceste cerințe, la un moment dat, ea va fi nevoită să utilizeze toată energia emisă de către astrul central. În cazul unei civilizații aflată într-un sistem planetar similar cu Sistemul Solar, ea va putea să ”distribuie o masă de materie echivalentă cu masa lui Jupiter, pentru a realiza un înveliș sferic (spherical shell) la o distanță dublă față de distanța Pământ-Soare, care va avea asemenea grosime încât densitatea lui ar fi 200 grame pe centimetrul de suprafață (la o grosime de doi până la trei metri). Un asemenea înveliș sferic ar fi confortabil de locuit și ar putea conține toate mașinile necesare pentru a exploata energia venită de la astrul central.” În articolul ”O stea ciudată”, publicat în numărul din februarie 2017, vă prezentam un asemenea fenomen. Era vorba despre variația stranie a luminozității a stelei KIC 8462852, aflată la circa 1.470 ani lumină distanță de Sistemul Solar. Inițial, ca ipoteză de lucru, a fost avută în vedere prezența în jurul stelei a unei sfere Dyson. După ce au fost colectate mai multe date, această ipoteză a devenit extrem de improbabilă. Este aproape sigur că avem de-a face cu un nor de praf circumstelar alcătuit din grăunți care au dimensiuni mai mici de un micron. Deci nu suntem în fața unei tehnosemnături.
O altă posibilă tehnosemnătură, adică un fenomen care nu poate fi explicat prin mecanisme naturale, a fost descoperită către sfârșitul anului 1967 de către Jocelyn Bell după o prelucrare minuțioasă a datelor colectate cu ajutorul unui radiotelescop instalat în apropierea orașului Cambridge. Ea descoperă un semnal care varia, având o perioadă de 1,33 s. Părea că semnalul este unul artificial. Nu existau în acea vreme abordări teoretice care să îl poată explica. Totuși, după ce în presa de popularizare descoperirea lui Joycelin Bell a făcut mare vâlvă, s-a putut stabili originea naturală a semnalului periodic. Avem de-a face cu niște pulsari, cu stele neutronice care se rotesc rapid.
Mai este de menționat o altă tehnosemnătură care, din câte știu, nu și-a găsit o explicație până acum. Este vorba despre faimosul semnal ”WOW!” care a fost înregistrat pe 15 august 1977 de către radiotelescopul Universității de Stat din Ohio. Semnalul a durat 72 de secunde. Pe hârtia imprimantei care înregistra datele obținute de către radiotelescop un cercetător a marcat momentul cu un ”WOW!”, de unde și numele dat semnalului. El era plasat într-o bandă îngustă, de numai 10 kHz, care se afla pe lungimea de undă de 21 cm, care corespunde emisiei radio naturale a hidrogenului neutru. Nu intru în detalii, dar trebuie să vă spun că această lungime de undă este presupusă a fi cea mai probabilă pentru a fi utilizată pentru comunicațiile interstelare. De altfel în 1974, atunci când pământenii au decis să transmită un mesaj către civilizațiile extraterestre din galaxia noastră, a fost transmis un semnal radio, de către radiotelescopul din Arecibo, tocmai pe această lungime de undă. Deocamdată nu a putut fi găsită o explicație naturală pentru semnalul WOW. Avem astfel o confirmare a existenței unei civilizații extraterestre care a trimis un semnal radio pentru a își face simțită prezența? Din păcate nu avem o asemenea confirmare. Oricât s-au străduit oamenii de știință nu au reușit să mai detecteze încă o dată faimosul semnal.
Așa cum vedeți, zona undelor electromagnetice poate fi un loc potrivit pentru a detecta tehnosemnături care, eventual, ne-ar putea duce la identificarea unor civilizații extraterestre. Din nefericire în fiecare zi radiotelescoapele terestre ne transmit un volum imens de date din zonele care ne interesează. Ele pot fi prelucrate cu un consum uriaș de timp, chiar dacă vom folosi filtre software avansate. Trebuie să fie făcut în că un pas, un salt cuantic, care să ne ducă înspre folosirea inteligenței artificiale pentru identificarea semnalelor radio care ar putea proveni de la civilizațiile extraterestre.
Inteligența artificială
Lucrarea care a stat la baza acestui text a fot publicată pe 30 ianuarie 2023 în revista Nature astronomy sub titlul A deep-learning search for technosignatures from 820 nearby stars. Echipa de cercetători a folosit datele obținute până acum în cadrul programului ”Breakthrough Listen”, finanțat, din 2015, de către multimiliardarul Iuri Mliner. În prezent acesta este programul, pentru căutarea civilizațiilor extraterestre, care este cel mai bine finanțat pe plan mondial. Stephen Hawking spunea despre el că: ”A sosit timpul să căutăm viața inteligentă extraterestră. Cu siguranță Breakthrough (Listen) va da roade. Chiar dacă această căutare, la o scară și la un nivel de sofisticare fără precedent, nu va oferi dovada existenței civilizațiilor extraterestre, tot vom avea un rezultat important. Nu va fi o dovadă a singurătății noastre, dar va restrânge mult probabilitatea (existenței acestora). Este foarte important pentru noi să știm dacă suntem singuri în întuneric.” Deși este banală confirmarea mea, mare dreptate are Hawking. Din acest motiv căutarea eventualelor civilizații extraterestre nu reprezintă un obiectiv de cercetare frivol, ci unul cât se poate de serios.
În 2019 se părea că deja a fost detectat un semnal care provenea de la o civilizație extraterestră cu ajutorul programului Breakthrough Listen. În acel an o echipă de cercetători care procesa datele obținute cu ajutorul radiotelescopului Parkes, din Australia a detectat un semnal radio care provenea de la Proxima Centauri b, cu o masă echivalentă cu 1,17 mase terestre și care se află la circa 4,25 de ani lumină distanță de noi. Semnalul radio varia ușor în jurul frecvenței de 982,002 MHz. Variația frecvenței părea a indica faptul că sursa lui se afla pe orbita stelei Proxima Centauri, fiind cauzată de efectul Doppler. Imediat semnalul a căpătat numele de BLC-1 (Breakthrough Listen Candidate). Mai era ceva care sugera că semnalul vine din direcția stelei Proxima Centauri. În procesul de calibrare în vederea efectuării observațiilor antena radiotelescopului a fost îndreptată către mai multe zone de cer. Semnalul apărea numai atunci când radiotelescopul era orientat pentru a recepționa semnalele ce proveneau de la Proxima Centauri. Știrea despre acest semnal radio straniu a apărut mai întâi pe surse iar revista noastră i-a dedicat un articol. Desigur am făcut apel și la multă prudență, în așteptarea rezultatelor finale. Către sfârșitul anului 2021 venea concluzia finală. BLC1 nu este nicidecum un semnal extraterestru, ci rezultatul unor interferențe radio cât se poate de terestre.
Chiar dacă finanțarea este extrem de generoasă, analiza completă a volumului mare de date obținute în cadrul programului Breakthrough Listen poate deveni imposibilă. Nu sunt foarte mulți cercetători care ar fi gata să își petreacă o mare parte din timp pentru a căuta semnale care ar veni de la civilizațiile extraterestre. Sofia Sheiskh, astronom la institutul SETI arăta că: ”Cea mai mare provocare pentru căutarea semnalelor care provin de la o civilizație extraterestră nu constă în obținere datelor. Dificilă este diferențierea între semnalele produse de tehnologia umană de cele care ar proveni de la o civilizație extraterestră.” Soluția acestei probleme a devenit evidentă în ultimii ani: apelarea la inteligența artificială. Altfel spus, vom pune mașina, calculatorul, să învețe singură cum să identifice semnalele radio artificiale care provin de undeva, din galaxia noastră.
Așa au gândit și autorii studiului de care pomeneam la începutul acestui text. Echipa de cercetători a analizat datele care proveneau de la 820 de stele. Datele au fost colectate de radiotelescopul de 100 m de la Green Bank și prelucrate cu un software bazat pe principiile inteligenţei artificiale care a fost conceput de autorii studiului. A fost analizat un volum uriaș de date și inițial trei milioane de semnale radio care prezentau un oarecare interes, dar cele mai multe s-au dovedit a avea origine terestră. Analiza a mers mai departe și, pe măsură ce mașina avansa cu învățatul, ele s-au redus la ceva mai mult de 20.000. Acestea au fost analizate manual de către echipa de cercetători, rezultând astfel 8 semnale interesante, care ar putea proveni de la civilizații extraterestre. În cele din urmă și aceste semnale au fost eliminate, ele dovedindu-se, din păcate, a avea o origine terestră.
Rezultatul vi se pare dezamăgitor? Nu ar trebui. Deocamdată a fost procesat un volum relativ mic de date. Într-un viitor nu prea îndepărtat, în decembrie 2023, Breakthrough Listen va obține date cu ajutorul rețelei de 64 de radiotelescoape, MeerKAT ceea ce va duce la obținerea unui volum mult mai mare de date care ă poată fi prelucrate cu ajutorul inteligenței artificiale și, cine știe, poate vom avea primele indicii ale existenței civilizațiilor extraterestre.
Și mai vreau să vă spun ceva. Vă puteți implica și dumneavoastră, puteți deveni profesor pentru inteligența artificială care caută civilizațiile extraterestre! Pe 14 februarie 2023, astronomii de la Universitatea California, Los Angeles (UCLA) au lansat un proiect care se adresează cercetătorilor amatori. Sunt căutați voluntari care să sorteze semnale radio clasificându-le în funcție de tipul de interferență pentru a antrena algoritmul de învățare destinat căutării civilizațiilor extraterestre, cu ajutorul datelor obținute de radiotelescopul de la Green Bank. Pentru a vă alătura acestei comunități de căutători ai civilizațiilor extraterestre dați o căutare după UCLA SETI și Zooniverse, restul va veni de la sine.
Încheiere
Cred că vor mai trece decenii până când vom descoperi indicii care să ne conducă înspre civilizațiile extraterestre. Poate că nu zona undelor electromagnetice este cea care ne va ajuta în căutare. Civilizația umană a evoluat și a trecut de la comunicarea cu semnale luminoase la undele radio abia în urmă cu ceva mai mult de un secol. Este posibil ca într-un viitor oarecare să renunțăm și la comunicarea prin unde radio. Același lucru se poate întâmpla și în cazul civilizațiilor extraterestre evoluate. Dar asta nu trebuie să împiedice în vreun fel căutarea noastră de acum.