Deranjul produs de cei care nu se opresc din vorbăraie la conferințe, la întâlniri, la film și în alte împrejurări care necesită liniște și concentrare este aproape inevitabil pentru oricine.
Acum, Kazutaka Kurihara, de la Institutul Național de Științe Industriale și Tehnologii Avansate, din Tskuba, și Koji Tsukada, de la Universitatea Ochanomizu, ambele din Japonia, au prezentat o soluție radicală: un dispozitiv de blocare a vorbitului care îi forțează la tăcere pe cei care „trăncănesc” atunci când nu este cazul.
Ideea nu este complicată, deși poate părea. Psihologii au descoperit de ceva vreme că este aproape imposibil să vorbești atunci când propriile cuvinte îți sunt redifuzate spre urechi cu o întârziere de o fracțiune de secundă.
Prin urmare, Kurihara și Tsukada n-au făcut altceva decât să construiască un dispozitiv manual constând dintr-un microfon și un difuzor, care realizează întocmai acest lucru: înregistrează vocea unei persoane și o redirecționează înspre aceasta cu o întârziere de circa 0,2 secunde. Microfonul și difuzorul sunt direcționale, așadar apartul poate fi ațintit către cineva de la distanță, asemenea unei arme.
În cadrul testelor derulate, cei doi ingineri au constatat că arma de blocare a vorbirii funcționează bine, deranjându-i de la distanță pe cei care vorbesc, fără a le crea însă vreun disconfort fizic. În plus, ei au descoperit și că aparatul este mai eficient atunci când întârzierea redării variază în timp și de asemenea funcționează mai bine în cazul vorbitului care implică cititul în gura mare decât în cazul monologului spontan. Din pacate, „arma” este inofensivă pentru onomatopee.
Aparent, tehnologia are multiple aplicații posibile și nu se știe încă dacă i se va exploata și potențialul comercial. Dar, probabil că unealta va ajunge să fie indispensabilă în teatre, în cinematografe și în sălile de lectură.