0
(0)

O tehnologie inedită vine în ajutorul echipelor japoneze HAZMAT (personal specializat în gestionarea substanțelor periculoase) ce au ca misiune curățarea zonelor contaminate radioactiv în urma dezastrului nuclear declanșat în martie la reactoarele din Fukushima.

 

Soluția salvatoare este un lichid albastru de consistență vâscoasă, care, aplicat pe diferite suprafețe, se întărește asemenea jeleului și se exfoliază, luând cu sine particule microscopice precum moleculele radioactive și alte materiale periculoase.  Numită DeconGel, substanța este folosită de autoritățile japoneze atât în zona de excludere cât și în afara ei pe absolut toate suprafețele, de la pavaj și până la clădiri.

DeCon a fost depistată accidental în cadrul incubatorului tehnologic al firmei hawaiiene Skai Ventures. În cadrul unui experiment, unui cercetător i-a scăpat pe jos o picătură din substanța folosită; atunci când a fost curățată, soluția s-a dezlipit de pe podea luând cu ea tot ce era străin. Dedesubt, locul rămăsese atât de curat încât nimeni nu a reușit să curețe restul suprafeței încât să îi dea același aspect cu al porțiunii „tratate”.

Comercializat, până acum jeleul albastru nu s-a bucurat de o prea mare publicitate. Însă după donarea a circa 2.000 de litri de substanță guvernului japonez pentru a susține eforturile de decontaminare din zona Fukushima, comenzile au început să crească.

Atunci când DeconGel intră în contact cu o suprafață, încapsulează absolut tot ce nu este nativ la materialul în sine – inclusiv fragmente microscopice radioactive sau poluante. Acest lucru este în sine o inovație importantă. În mod convnețional, radiația este, literalmente, frecată de pe suprafețe, cu apă și detergent. Totși, în acest fel, deșeurile periculoase sunt dinamizate și crește riscul evadării lor în rezervele de apă sau în sol, prezentând o amenințare sporită și pentru lucrători. Efectul secundar este apa contaminată, dificil de stocat.

DeconGel acționează capturând mai întâi particulele contaminante, după care se durifică în jurul lor, neutralizând amenințarea. Cei responsabili pot înlătura apoi în siguranță substanțele periculoase, fără teama că ar putea evada în aer sau în alte medii vulnerabile. Pare un progres remarcabil în sensul remedierii problemelor de mediu și o soluție eficientă în protejarea echipelor HAZMAT. Ne așteptăm, de aceea, să auzim tot mai dez de gelul albastru în viitor.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here