ACADEMIA ROMÂNĂ
150 de ani de la un moment care poate fi considerat Ora Națiunii, cum îl numea un politician participant la aniversare. O instituție fundamentală a patriei, un loc în care prinosul minților a 1.703 români de înaltă capacitate intelectuală a creat, în timp, de la Marele Dicționar al Limbii Române (la care zeci de filologi au trudit mai bine de un veac) până la superlaserul ELI (la care se va lucra de-a lungul întregului veac XXI) întreaga operă culturală și științifică a României.
O instituție care a crescut, cum spunea Ministrul Educației, în același timp cu școala nației și de unde, la marile probleme, au fost întotdeauna propuse soluții – acum, de pildă, „Strategia de dezvoltare a României pentru următorii 20 de ani” este – lucrare încheiată – pusă de „nemuritori” la dispoziția administrației, instituțiilor, publicului.
SOLOMON MARCUS
A plecat dintre noi uriașul om de cultură SOLOMON MARCUS: pe Marele Prag trupul său a fost vegheat, cum se și cuvine, de către colegii din Academia Română. „Lângă sicriul micuț”, mi-a spus academicianul Gheorghe Păun, discipol al Maestrului, „se afla un teanc de cărți al căror autor este defunctul; teancul de opere era mult mai mare decât micul sicriu”. Așa și numai așa poate fi atinsă nemurirea.
NOUA CONDUCERE EUSJA
EUSJA (Asociația Europeană a Jurnaliștilor de Știință) și-a ținut recent Adunarea Generală la Strassbourg, în preziua atacului criminal al unor „fous d’Alah”. Președinte al forumului european de jurnalism de știință a fost ales danezul Jens Degett, vicepreședinte Marina Huzvarova din Cehia, honorrary secretary Oliver Lehmann de la Asociația Jurnaliștilor de Știință din Austria și spaniolul Antonio Calvo Roy ca trezorier.
Adunarea a mulțumit mai ales fostei vicepreședinte, rusoaica Viola Egikova, a cărei activitate, timp de patru ani, a fost cu totul remarcabilă; iar când am întrebat-o pe prietena Viola de ce nu a candidat la poziția de președinte al EUSJA – am fi votat-o cu toții – Viola mi-a dat un răspuns cutremurător: „sunt conștientă de poziția pe care o are acum lume în țara mea și pur și simplu am vrut să ajut EUSJA să-și mențină înalta poziție pe care și-a dobândit-o”. Fără comentarii…
NOI IDEI DE VIITOR
Ce tupeu are HOMO FABER! O trecere rapidă prin mintea creatorului terestru de știință și tehnică ar scoate la iveală, printre altele:
- Observatorul astronomic ce se va construi pe partea nevăzută a Lunii (au decis agențiile spațiale ale țărilor lumii), după ce Stația Spațială Internațională va fi pensionată;
- Ferme piscicole – sfere plutitoare din plase, în imersie, dar ancorate de fundul mării, permițând hrănirea artificială a peștilor captivi, dar și primenirea permanentă a apei (proiect SUA);
- Generalizarea irigării prin picătură de apă la rădăcinile pomilor fructiferi și chiar ale răsadurilor de legume (Israel);
- Imprimante 3D în școli, pentru confecționarea materialului didactic de care au nevoie laboratoarele instituțiilor de educație (idee românească a profesorului Adrian Curaj pentru ceea ce în viitor se va numi, poate, „O școală în fiecare creier”);
- Fuziunea nucleară (centrala cu tokamak rusesc de la Cadarache din Franța, la care România, ca parte a UE, este coproprietar);
- Mari acumulatoare casnice de Litiu –Ion, care se alimentează de la eoliene (cu ele întreprinzătorul Elon Musk anunță că va schimba pur și simplu peisajul energetic al orașelor – să nu uităm că celebrul IT-ist sud-african este deja angajat în bătălii decisive cu SpaceX și automobilul electric);
- Ultimul val al invaziei roboților (aneantizează locurile de muncă ale umanilor în uzine) și prima invazie a escadrilelor de drone (civile dar și militare) trebuie să pregătească întreaga planetă pentru un Plan B al Civilizației Antropocenului.
PLAN PENTRU EUROPA?
Cel puțin pentru bătrâna Europă, leagăn al Civilizației Omului, trebuie neapărat făcut un plan, ne-a avertizat recent, la ADUNAREA ASOCIAȚIEI ROMÂNE A CLUBULUI DE LA ROMA, profesorul THIERRY DE MONBRIAL, matematician, scriitor, filozof și președinte al Institutului Francez de Relații Internaționale.
Or, „un asemenea plan încă nu există nici la Bruxelles și nici în proiectele unor asociații cu pretenții, gen „Bilderberg”, deși în ultimele decenii societatea mondială a trecut printr-un moment zguduitor, pe care nu-l luăm în seamă cât s-ar cuveni, căderea Uniunii Sovietice (și a întregului Lagăr Socialist) și dispariția Imperiului Rus, ultimul imperiu terestru (două evenimente gigantice într-o singură întâmplare), și încă resimțim schijele exploziei socio-politice…
Cele trei mari amenințări la adresa Uniunii Europene – lărgirea prematură cu dilatarea zonei Euro către țări nepregătite, BREXIT și valul sufocant de emigranți din Orient – mă determină să vă spun că nu îndrăznesc nici o prognoză privind viitorul UE”.
ÎN CE MAI BAGĂ BANII BILL GATES
Pentru că „PANAMA PAPERS” a fost scos la lumină de spioni IT-iști (dezgustătoare lăcomia și trădarea superbogaților!) și pentru că eminentul finanțist Florin Georgescu a prezentat recent o lucrare în care a demonstrat că investitorii străini „salvatori” ai economiei românești câștigă peste 30% la fiecare euro sau dolar investit, voi încerca să vă sesizez în continuare câteva dintre investițiile pe care le face cel mai socialist dintre super-capitaliștii planetei, celebrul Bill Gates.
Din cele 70 de miliarde de dolari acumulate până în prezent, „mogulul” fost proprietar al imperiului Microsoft alimentează, în primul rând, pușculița Fundației „Melinda&Bill Gates”, implicată profund în cercetare medicală pentru săraci și alte acțiuni caritabile îndreptate către „poporul mărunt” al planetei.
A mai investit în acțiuni la „John Deer” (fabricant de mașini agricole), „Ecolab” (echipamente pentru curățătorii ecologice), „BGc3” („Bill Gates catalyst 3”) și „Research Center” (think tank care încurajează cercetarea științific-tehnică), „Terra Power” (companie de energetică nucleară), „Canadian National Railway Company”, „Waste Management, Inc.” (servicii de curățire a mediului), „Programul Comun SUA – India pentru mediu” (în care a investit nu mai puțin de două miliarde de dolari!), „Hampton Creek” și „Imp. Foods” (Industrie alimentară), „An-HI” (baterii pe bază de metale lichide), „Acquion” (baterii Na-ion), „Kyneta” (metamateriale), „Foundation Medicine” și „Medicine Educators”.
Instructiv, nu? Ce strașnic model de urmat pentru reeducarea iubitorilor de „panamale”…
PLANTĂ PE ISS!
O SUPERBĂ ȘTIRE NE VINE DIN COSMOS: într-o mică seră a Stației Spațiale Internaționale, Homo sapiens calificat în astronaut-horticultor ne anunță că i-a înflorit recent unicul colocatar vegetal de pe stație, Zinnia, pe românește „cârciumăreasă”. Ce succes epocal pentru o specie care acum două sute de mii de ani nu stăpânea încă focul!
MARILE PROIECTE…
… PE CARE LE-AȘ DORI ÎNDEPLINITE, MĂCAR DEMARATE, cu care aș încerca să-l bat la cap pe Primul Ministru, oricare ar fi el, sunt:
- Laser Valley (cu ELI inclus, tramvai/metrou București – Măgurele și canal Argeș – Dunăre);
- Danubius (regândirea inteligentă a Dunării);
- canalul Siret-Dunăre (ideal pentru irigații);
- Tunelul sub-danubian Giurgiu – Ruse (rutier și feroviar);
- Resuscitarea Carpaților (după planurile lui Radu Rey, cu școli în care să se învețe temeinic Montanologie);
- Masa de prânz a elevului român + un club de știință în fiecare școală;
- Reactorul 3 sau 4 de la Cernavodă (construit(e) și spre folosul Republicii Moldova);
- Hidrocentrala Tarnița;
- Calea ferată de mare viteză Constanța – București – Arad;
- Rețeaua de autostrăzi (adevărată fata Morgana) pe care să le putem construi cu investiții chineze (pentru care, deocamdată, Big Brother ne cam dă peste degete).
Reclam sus și tare dreptul meu la visare!