Explorarea lunară tocmai a atins o nouă etapă. Duminica aceasta, pe 2 martie 2025, landerul Blue Ghost, dezvoltat de start-up-ul american Firefly Aerospace, a aselenizat. O performanță tehnologică și o piatră de hotar cheie în noua eră a explorării spațiului, în care companiile private joacă un rol din ce în ce mai important alături de agențiile guvernamentale.
Până acum câțiva ani, doar statele aveau mijloacele de a trimite nave spațiale pe Lună. În acest weekend, Firefly Aerospace a devenit prima companie privată care a finalizat cu succes o aterizare pe Lună fără incidente, învingând mai mulți concurenți. De la centrul său de control din Texas, confirmarea aterizării a fost primită cu o explozie de bucurie: „Suntem pe Lună!” a exclamat Will Coogan, inginer-șef al misiunii. Landerul, care are 2 metri înălțime și 3,5 metri lățime, a aterizat pe versanții unui vechi dom vulcanic din bazinul de impact Mare Crisium. La jumătate de oră după aterizare, Blue Ghost a început să trimită imagini, inclusiv un prim selfie ușor ascuns de strălucirea soarelui, urmat de o fotografie a Pământului, vizibilă ca un punct albastru în vastitatea spațiului.
Deși această misiune marchează un pas înainte pentru Firefly Aerospace, ea face și parte dintr-un proiect mai amplu, cel al programului CLPS (Commercial Lunar Payload Services) al NASA. Agenția spațială americană a plătit 101 milioane de dolari pentru a transporta zece experimente științifice pe Lună, plus 44 de milioane de dolari pentru dezvoltarea instrumentelor de la bord. Printre echipamente se numără un burghiu capabil să măsoare temperatura subsolului până la trei metri adâncime, un aspirator pentru colectarea și analiza particulelor de praf lunar și un dispozitiv anti-praf conceput pentru a proteja viitoarele echipamente și astronauți de stratul abraziv al solului lunar.
Sosirea lui Blue Ghost pe suprafața lunară este doar începutul. În zilele și lunile următoare sunt așteptate și alte misiuni. Încă din această săptămână, un alt dispozitiv de aterizare dezvoltat de Intuitive Machines este de așteptat să încerce să aterizeze în apropierea Polului Sud lunar, o regiune strategică pentru explorarea viitoare. În același timp, compania japoneză ispace plănuiește o nouă aterizare în trei luni, după un prim eșec în 2023. Ambarcațiunile sale au împărțit și ea aceeași lansare ca Blue Ghost, plecând împreună de Pământ pe 15 ianuarie din Cape Canaveral.
Aceste inițiative private fac parte dintr-o tendință mai amplă: dorința agențiilor spațiale de a delega anumite misiuni companiilor pentru a accelera explorarea lunară, reducând în același timp costurile. NASA plănuiește două misiuni private pe Lună pe an, cu conștientizarea că unele dintre ele vor eșua.