0
(0)

Pentru prima oară, un grup de cercetători a reușit să filmeze ce se întâmplă în creier în momentul pierderii cunoștinței.

 

Prin intermediul unor tehnici sofisticate de investigație imagistică, cercetătorii conduși de Brian Pollard de la Universitatea Manchester au realizat o filmare în 3D a schimbărilor cerebrale survenite ca efect al acțiunii unui anestezic. Filmulețul a fost prezentat la Congresul european de Anesteziologie, care se desfășoară în aceste zile la Amsterdam, în Olanda.

Potrivit oamenilor de știință britanici, pierderea cunoștinței implică o schimbare profundă la nivelul activității electrice cerebrale, înregistrându-se o alterare a activității unor anumite grupuri de neuroni care boicotează comunicarea între diferitele părți ale creierului.
Rezultatele studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea Manchester par a confirma ipoteza conform căreia starea conștientă ar fi manifestarea unei colaborări eficiente între mai multe grupuri de celule cerebrale, raportată și la stimulii senzoriali disponibili. Atunci când o persoană este anesteziată, diferitele grupuri de neuroni ori colaborează mai puțin ori inhibă comunicarea cu alte grupuri.

Pentru a realiza filmarea, cercetătorii au recurs la o tehnică de investigație imagistică numită FEITER (functional electrical impedance tomography by evoked response), care permite vizualizarea la viteză mare și monitorizarea în profunzime a activității electrice cerebrale.
„Am reușit pentru prima oară să observăm în timp real o pierdere a cunoștinței în regiuni cerebrale distincte din punct de vedere anatomic, iar acum lucrăm la interpretarea schimbărilor detectate.  Deocamdată nu știm cu exactitate ce se întâmplă în interiorul creierului atunci când are loc o pierdere a cunoștinței, dar este încă un pas în direcția înțelegerii funcțiilor creierului”, a comentat Pollard.

Sursa: Le Scienze

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here