4
(1)

În urmă cu circa 75 de milioane de ani, un mosasaur, una dintre cele mai mari reptile marine din epoca dinozaurilor, a dus o luptă cu mai mulți semeni ai săi, o luptă care i-a lăsat o rană extrem de neobișnuită…un dinte înfipt în față. Descoperirea a fost făcută întâmplător, de către angajații unei companii miniere din Canada.

Specimenul, care măsura 6,5 metri lungime, a suferit nu unul, ci două atacuri, unul dintre acestea fiind extrem de violent. Victima a fost mușcată de față, cel mai probabil în urma unui atac venit de dedesubt. Atacatorul a mușcat atât de puternic, încât unul dintre dinții săi s-a rupt în fața victimei și a rămas acolo pentru totdeauna. Mosasaurul care a fost atacat a supraviețuit, informație dovedită de faptul că rana începuse să se vindece. Cel mai probabil, susțin paleontologii canadienii, lupta s-a dat în perioada de împerechere, atunci când masculii încearcă să își îndepărteze rivalii.

Chiar dacă mosasaurii au dispărut la finalul Cretacicului, în urma catastrofei care a dus la extincția dinozaurilor, o rudă îndepărtată a acestora a supraviețuit până astăzi. Este vorba despre șopârlele din specia Heloderma, animale de mici dimensiuni care trăiesc în zonele semideșertice din sudul SUA. Acestea prezintă un comportament similar în perioada rutului, masculii încercând să își muște adversarii de gât sau de față pentru a împiedica victima să riposteze.

Descoperirea din Canada nu este prima dovadă a unui astfel de comportament violent între membrii aceleiași specii. O descoperire din anul 2013, efectuată în Angola, a arătat un mosasaur fosilizat care păstra în stomac rămășițele altor trei mosasauri.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 1

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?