Acum doi ani, pe 10 februarie 2015, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad, județul Vaslui, s-a realizat o descoperire istorică deosebit de importantă, nu numai pentru astronomia românească, dar şi pentru comunitatea ştiinţifică internaţională.
În noaptea de 10 spre 11 februarie 2015, muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară a observat apariţia unui nou obiect pe unul din braţele galaxiei M 101 (este marcat în partea de jos a imaginii). Observația a fost confirmată pe 13 februarie 2015 de către astronomul neozeelandez Stu Parker, care a utilizat un telescop din Spania. Abia pe 11 martie, într-o telegramă astronomică, s-a obținut confirmare finală și, pe baza datelor spectrografice, s-a constatat că obiectul observat este o novă roșie luminoasă.
În tot această perioadă de timp mai multe observatoare astronomice mari din lume au studiat acest obiect, catalogându-l ca fiind unul extrem de rar şi totodată neobişnuit pentru categoria sa. Iar acum, nova roșie luminoasă din galaxia Messier 101 are și un nume oficial de catalog: M101 OT2015-1. Un articol publicat în octombrie 2016 de un consorţiu de oameni de ştiinţă din SUA, Marea Britanie, Spania, Finlanda, Italia şi Israel, explică în detaliu natura acestui obiect.
Dumitru Ciprian Vîntdevară este muzeograf al Planetariului și Observatorului Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, județul Vaslui, fiind în același timp și coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad, județul Vaslui.
Telefon: 0729074193
Website: astrobarlad.wordpress.com
Pagină de Facebook: facebook.com/astrobarlad