0
(0)

Supernova surprinsă zilele trecute a avut loc mai aproape de Pământ, la „doar” 21 milioane ani lumină distanţă, decât oricare alta din generaţia sa. Astronomii susţin că au prins supernova la câteva ore de la producere, cu ajutorul unei telescop special de supraveghere şi al unor supercomputere.

 

Surprinderea unei supernove atât de rapid după producere a agitat lumea astronomică, specialiştii încercând să o observe şi cu alte telescoape, inclusiv cu Telescopul Spaţial Hubble.

Joshua Bloom, profesor de astronomie în cadrul Universităţii Berkley, California, a numit-o „supernova unei generaţii”. Colegii săi de catedră, alături de astronomii de la Laboratorul Naţional Berkley, care au făcut descoperirea, consideră că va fi una dintre cele mai studiate supernove din istorie.

Potrivit specialiştilor de la Berkley, supernova, numită PTF 11kly, a fost surprinsă aproape imediat după ce a avut loc, devenind din ce în ce mai luminoasă cu trecerea timpului. Deja este de 20 de ori mai luminoasă decât cu o zi în urmă, susţine Peter Nugent, din echipa de astronomi.

Supernova a avut loc în Galaxia spiralată Messier 101, localizată în constelaţia Ursa Mare. A fost descoperită cu ajutorul telescopului Palomar (PTF), din sudul Californiei, specializat în observarea şi relevarea evenimentelor astronomice.

Imediat după ce acesta „observă” un eveniment, informaţiile preluate sunt transmise pe o distanţă de 640 km, către reţeaua NERSC, unde supercomputerele indentifică şi analizează evenimentul. Astfel, la câteva ore după identificarea supernovei PTF 11kly, sistemul automatizat a transmis coordonatele acesteia către telescoape din lumea întreagă. După alte câteva ore, Observatorul Lick (California) şi Observatorul Keck (Hawaii) au stabilit că supernova este una de tip Ia.

Potrivit lui Mark Sullivan, de la Universitatea Oxford, supernovele din tipul Ia sunt cele folosite la măsurarea expansiunii Universului, iar observarea uneia atât de apropiate permite studierea sa mai în detaliu decât până acum.

 

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here