Un nou studiu, coordonat de cercetătorii de la Harvard Medical School, sugerează că maladia Alzheimer ar putea fi de fapt declanșată de încercarea creierului de a contracara atacul microbilor – bacterii și virusuri – care invadează organismul unei persoane.
Procesul nu este încă foarte bine înțeles, dar se pare că agenții patogeni cauzatori de infecții care traversează bariera hematoencefalică (dintre sânge și creier) au capacitatea să formeze plăcile „lipicioase” de proteine anormale la nivelul creierului numite „placi de beta–amiloid”, asociate cu tulburarea neurodegenerativă numită Alzheimer.
Momentan, această ipoteză a fost testată numai pe șoareci, dar dacă se va descoperi că același mecanism funcționează și în rândul oamenilor, acest lucru ar putea conduce la dezvoltarea unor tratamente mult mai eficiente de vindecare a afecțiunii mentale în viitor.
Se consideră că formațiunile de beta-amiloid din creierele atinse de Alzheimer reprezintă un răspuns la infecție, care blochează comunicarea dintre neuroni și activează un răspuns imunitar care declanșează inflamarea și distrugerea celulelor astfel deteriorate – cauzând pierderea memoriei și confuzia asociate cu maladia în discuție.
Pentru a testa acest lucru, cercetătorii de la Harvard au introdus bacterii în creierele șoarecilor și au constatat că plăcile s-au dezvoltat peste noapte. Apoi, au testat ipoteza pe viermii inelari și pe neuroni de cultură, care au confirmat fenomenul – atunci când creierul era amenințat de patogeni, plăcile se formau.
Deși specialiștii nu înțeleg deplin sistemul, ei sugerează că este posibil ca beta-amiloidul să fie folosit de creier pentru a captura și ucide bacteriile, virusurile sau alte tipuri de patogeni care reușesc să penetreze bariera hematoencefalică, care funcționează ca un fel de „gard” biologic ce protejează creierul. Iar dacă aceste „cuști” proteice nu sunt curățate suficient de rapid, este posibil ca ele să cauzeze inflamații și alte amestecuri de proteine, care duc la Alzheimer.
Bariera hematoencefalică se subțiază pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce crește șansele ca bacterii sau virusuri nedorite să treacă prin ea, fapt care ar explica de ce maladia este mai comună la oamenii vârstnici. Următorul pas al cercetării este să se examineze creierele oamenilor care au decedat din cauza Alzheimer-ului, pentru a proba ipoteza la oameni.