Compania din Seattle a dezvăluit ieri, în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Anaheim, California, secretele şi noutăţile viitorului lor sistem de operare, Windows 8. Printre acestea se numără o nouă interfaţă, Metro, optimizată pentru touchscreen-uri şi care aminteşte mai mult de sistemul de operare Windows Phone decât de predecesorul Windows 7.
Experţii din industria software consideră că de acum încolo aceasta va fi tendinţa urmată de Microsoft. De fapt, pe optimizarea pentru touchscreen-uri au şi pus accentul preşedintele şi vicepreşedintele companiei, Stephen Sinofsky, respectiv Julie Larson-Green, de-a lungul întregii prezentări a sistemului de operare din timpul conferinţei. Ce au omis însă să spună a fost data de la care noul Windows 8 va fi disponibil pentru utilizatori – se zvoneşte că aceasta va fi undeva în anul 2012.
Practic, Windows 8 va avea două interfeţe: una de tipul deja consacrat pe PC-uri şi una pentru tablete, cea Metro, optimizată pentru touchscreen.
Potrivit lui Stephen Sinofsky, noul Windows oferă sute de noi facilităţi. Notificări de genul alertelor de e-mail ori al disponibilităţii unor reţele Wi-Fi, precum şi altele alese de utilizatori, vor apărea pe ecranul lock al sistemului.
Referitor la noua interfaţă Metro, utilizatorii o pot folosi la fel ca pe cea din sistemele iOS sau Android.
Task manager-ul sistemului a căpătat o nouă faţă, fiind mai uşor de citit şi de utilizat, având informaţiile necesare grupate pe coloane. În plus, el va avea integrată opţiunea de adăugare sau ştergere a programelor care se vor încărca o dată cu sistemul.
Pentru cei care folosesc degetul mare la scrierea pe tastaturile touchscreen, există opţiunea de afişare a unei tastaturi care să faciliteze aceasta.
Pe bara de start din Metro se regăseşte butonul „Share Charm”, care va deschide o bară laterală ce va permite partajarea cu uşurinţă a aplicaţiilor folosite – această opţiune se va dovedi utilă celor care doresc să-şi împărtăşească activităţile (fie că vorbim despre ascultarea unor melodii, citirea unor documente ori privirea unui film) cu cei din agenda lor.
Deşi cele două interfeţe integrate par a consuma multe resurse, potrivit preşedintelui Microsoft, noul Windows 8 consumă doar 281 MB RAM la pornire, faţă de cei 404MB consumaţi de Windows 7. O dovadă în acest sens, ar fi şi informaţia dezvăluită recent potrivit căreia timpul de boot al demo-ului Microsoft al noului sistem este de doar 20 secunde.
Cei interesaţi să testeze noul sistem de operare al celor de la Microsoft, pot să downloadeze versiunea pre-beta (Windows Developer Preview), pusă la dispoziţie de compania americană.