După ce au devastat muzeul din Mosul și după ce au incendiat biblioteca din același oraș, distrugând nenumărate artifacte și manuscrise de o valoare inestimabilă, militanții ISIS au pătruns cu buldozerele între ruinele orașului asirian Nimrud, în încercarea de a șterge orice urmă a acestuia.
„Până în prezent nu am putut afla care sunt proporțiile dezastrului. Suntem cu toții devastați, însă era doar o problemă de timp până să se întâmple așa ceva. Planul Statului Islamic este să distrugă patrimoniul cultural al Irakului, sit după sit. Desigur, după Nimrud va urma Hatra”, a declarat Abdulamir Hamdani, arheolog irakian de la Universitatea Stony Brook din New York.
Nimrud, un oraș construit în urmă cu 3.300 de ani, a reprezentat unul dintre cele mai spectaculoase modele ale arhitecturii asiriene, o adevărată perlă a antichității. O colecție de 613 de bijuterii din aur, ornamente și pietre prețioase, descoperită într-un mormânt regal din Nimrud în anul 1988, a fost declarată una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale secolului XX. De asemenea, Hatra, oraș antic situat la 100 de kilometri de Mosul, monument în patrimoniul UNESCO, este cunoscut pentru templele sale cu influențe arhitectonice elenistice și romane.
Organizația Națiunilor Unite a catalogat acest gest ca o „crimă de război” și a cerut măsuri imediate pentru salvarea celorlalte situri arheologice de importanță majoră, însă este aproape imposibil să fie aplicate măsuri în zonele controlate de ISIS. Militanții jihadiști și-au motivat gestul susținând că luptă împotriva idolatriei, însă experții UNESCO afirmă că teroriștii au încercat să vândă pe piața neagră artifacte antice pentru a-și finanța campaniile militare. „Pur și simplu, ei au distrus doar statuile care erau prea masive pentru a putea fi mutate”, afirmă Stuart Gibson, unul dintre acești experți.
Din fericire, multe dintre piesele valoroase de la Nimrud au fost deja mutate în alte muzee, în Bagdad, Paris, Londra sau altele, însă statuile uriașe ale taurilor înaripați cu chip de om, așa numitele „lamassu”, nu au mai apucat să fie salvate.
„Distrugerea deliberată a patrimoniului cultural al unui popor este o crimă de război. Le cer liderilor politici și religioși din regiune să se ridice împotriva unei asemenea barbarii. UNESCO este gata să facă orice pentru a proteja siturile arheologice irakiene și pentru a lupta împotriva traficului ilicit cu artifacte, mai ales când acestea contribuie direct la finanțarea terorismului. Trebuie să înțelegem că în joc se află însăși cultura și societatea irakiană”, a declarat Irina Bokova, liderul UNESCO.