0
(0)

Zeii germanici își fac o reîntoarcere triumfală în Islanda, după ce adepții religiei Ásatrú, o credință neopăgână germanică, au decis să construiască un prim templu dedicat trio-ului de zei germanici pentru prima dată în ultima mie de ani.

 

Credințele religioase germanice, ce îi aveau în centru pe Odin, Thor și Frigg, au fost interzise în Islanda, ca de altfel în toată Scandinavia, odată cu pătrunderea creștinismului în această parte a Europei, în jurul anului 1000. Chiar și așa însă, imaginile și poveștile despre vechii zei au rămas în memoria islandezilor, iar dovezi ale trecutului păgân al acestora rezidă de la numele străzilor și până la prenumele personale care fac trimitere către zeii germanici, în special către Thor.

În prezent, Islanda este una dintre țările cu unul dintre cele mai mari procente de atei în rândul populației (peste 80%), în timp ce adepții religiei Ásatrú reprezintă a doua mare comunitate religioasă după creștini, cu aproape 2.500 de adepți dintr-o populației de circa 330.000 de locuitori.

Templul, care va fi circular, va avea o suprafață de 353 de metri pătrați și va fi construit pe un deal de la periferia capitalei Reykyavik. Acesta va găzdui ceremonii precum nunți sau înmormântări, dar va fi folosit și pentru a celebra străvechiul ritual Blot, ritual ce impunea sacrificarea unor animale (în special cai și porci), pentru îmbunarea zeilor și a spiritelor telurice. În versiunea sa modernă, ritualul implică doar mese festive la care se cântă, se citește și se recită poezii, fără a se mai recurge la sacrificii animale.

„Nu cred că poți să închizi ochii și să pretinzi că trăiești în anul 800, așa cum mă îndoiesc că azi mai crede cineva într-un personaj cu un ochi, ce călărește un cal cu opt picioare, așa cum era descris Odin”, susține Hilmar Orn Hilmarsson, înalt preot Ásatrú. „Noi vedem însă aceste povești ca o metaforă poetică și ca o manifestare a forțelor naturii și a psihologiei umane”, a adăugat acesta.

Ásatrú a apărut aproape concomitent în SUA (1972) și Islanda (1974), ca o formă a neopăgânismului germanic. Denumirea provine de la termenii Ása (termen ce denumește grupul de zei germanici Aesir, grup din care fac parte Odin, Thor, Frigg și Tyr) și trú (credință)… pe scurt, „credință în Aesir”. Cei mai mulți adepți ai acestei mișcări religioase se regăsesc în SUA (peste 7.000 de adepți), urmată de Germania, Marea Britanie și Islanda. La nivel global există circa 17.000 de adepți declarați Ásatrú, 50 dintre aceștia fiind din România.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here