Regiunile întunecate misterioase de pe Marte însumează peste zece milioane de kilometri pătrați din suprafața depresiunilor aflate în nordul planetei. Compoziția acestor regiuni a fost necunoscută până în prezent, iar măsurători spectrale anterioare au indicat că ele sunt diferite de regiunile întunecate observate în alte zone ale Planetei Roșii, care constau mai mult din bazalt.
Cercetătorii Jim Bell și Briony Horgan, de la Universitatea Arizona din Tempe, au analizat imagini în spectrul infraroșu apropiat ale acestor regiuni, imagini captate de sonda orbitală Mars Express. Au descoperit astfel bande de absorbție caracteristice fierului din sticla vulcanică, o substanță lucioasă similară rocii vulcanice denumită „obsidian”, care se formează atunci când magma se răcește prea repede pentru ca mineralele din ea să se cristalizeze.
Nu se știe sigur cum au luat naștere formațiunile sticloase de pe Marte, dar Horgan susține că interacțiunea dintre magma vulcanilor marțieni și apa, gheața, sau zăpada ar putea fi o posibilitate. Această perspectivă ar putea face din regiunile cu pricina potențiale epicentre de viață extraterestră, deoarece ele ar fi reținut apă bogată în substanțe chimice – un ingredient cheie pentru viață așa cum o cunoaștem.
Sursa