5
(11)

O echipă de oceanografi și oameni de știință planetari chinezi, care au lucrat împreună cu colegi din SUA și Germania, a descoperit, prin modelare computerizată, că valurile de căldură recente din Pacificul de Nord se pot datora unei reduceri mari a aerosolilor emiși de fabricile din China.

În lucrarea lor, publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, grupul de cercetători descrie modul în care au folosit mai multe modele climatice alături de diverși factori care le-au permis să găsească modele care sugerează legarea valurilor de căldură din zona Pacificului de Nord de reducerea aerosolilor emiși în atmosferă de China.

În ultimul deceniu, Pacificul de Nord a suferit mai multe valuri de căldură, care au dus la moartea peștilor, explozia de alge toxice etc. Astfel de valuri de căldură au fost în general atribuite încălzirii globale, dar până în prezent, nicio cercetare nu a reușit să identifice modul în care încălzirea globală ar putea provoca creșteri atât de bruște și variabile într-o anumită parte a planetei. În acest nou efort, echipa de cercetători a remarcat că declanșarea valurilor de căldură părea să urmeze eforturile de succes ale guvernului chinez de a reduce emisiile de aerosoli din fabricile din țara lor. Începând cu anul 2010, fabricile și centralele electrice din China au început să reducă dramatic emisiile de aerosoli, cum ar fi sulfatul, rezultând un aer mult mai curat. Trebuie spus că aerosolii pot acționa ca oglinzile care plutesc în aer, reflectând căldura de la soare înapoi în spațiu. Din acest motiv cercetătorii s-au întrebat dacă reducerile de aerosoli în China ar putea juca un rol în valurile de căldură care se produc în zona Pacificului de Nord.

Pentru a afla dacă acesta ar putea fi cazul, echipa a colectat date meteorologice pe care le-au introdus 12 modele diferite de climă computerizată. Modelările au avut în vedere două posibilități: una în care emisiile din Asia de Est au rămas așa cum au fost în ultimele decenii și una în care au scăzut așa cum au făcut-o în realitate. Cercetătorii au descoperit că modelele fără scăderi ale emisiilor de aerosoli nu au provocat prea multe schimbări, în timp ce modelările în care emsiile de aerosoli s-au diminuat au arătat valuri de căldură care au loc în părțile de nord-est ale Oceanului Pacific.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 11

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?