4.8
(23)

Sonda spațială Voyager 1 joacă din nou prelungiri. Inginerii NASA au reușit să restabilească comunicațiile cu venerabila sondă spațială, punând capăt unei perioade de tăcere de șapte luni cauzată de o problemă tehnică. Această performanță marchează o nouă piatră de hotar în explorarea interstelară și demonstrează rezistența tehnologiei și a ingeniozității umane.

În noiembrie 2023, Voyager 1 a început să trimită semnale inconsistente în urma unei defecțiuni la unul dintre cele trei computere de bord. Luni de zile, oamenii de știință au încercat să rezolve această problemă complexă. Abia în aprilie 2024 s-a realizat un progres. Inginerii au trimis o comandă subsistemului de date de zbor (flight data subsystem, FDS) care este responsabil cu formatarea datelor științifice înainte de transmitere. Această comandă a permis lui Voyager 1 să trimită înapoi primul său mesaj care poate fi citit în patru luni, permițând inginerilor să identifice problema pe un cip de computer defect.

Soluția a fost a fost identificarea unei metode pentru a modifica codul FDS de la distanță, o sarcină complexă, având în vedere că Voyager 1 se află la mai mult de 24 miliarde de km de Pământ. Această intervenție a avut succes în cele din urmă și a făcut posibilă restaurarea treptată a instrumentelor științifice ale sondei. Până în mai, două dintre cele patru instrumente au început să transmită date utilizabile. Cu câteva ajustări suplimentare, toate instrumentele sunt acum operaționale, colectând informații valoroase despre undele de plasmă, câmpurile magnetice și particulele din spațiul interstelar.

În ciuda acestui succes, repararea completă a sondei Voyager 1 necesită încă lucrări. Inginerii trebuie într-adevăr să resincronizeze software-ul de cronometrare, esențial pentru funcționarea sincronizată a celor trei computere de bord. De asemenea, este necesară întreținerea înregsitratorului cu bandă magneticp al sondei, care stochează datele de la instrumentul de măsurare al undelor de plasmă.

Vă reamintim, Voyager 1 călătorește în prezent prin spațiul interstelar, o regiune situată dincolo de heliosferă, bula de protecție creată de câmpurile magnetice și vânturile solare. La această distanță, comenzile trimise de pe Pământ durează 22,5 ore pentru a ajunge la sondă, iar răspunsurile durează atât de mult până se întorc. Capacitatea NASA de a rezolva astfel de probleme tehnice complexe la o distanță atât de mare este o dovadă a ingeniozității și perseverenței inginerilor și oamenilor de știință.

Dacă totul decurge conform planului, Voyager 1 va continua să furnizeze date de neprețuit până în jurul anului 2025, îmbogățindu-ne înțelegerea spațiului interstelar.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.8 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 23

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?