5
(3)

În prezent în pericol de dispariție, Marea Caspică a devenit subiect de presă pentru un alt fapt: apariția unei insule în urma activității unui vulcan noroios subacvatic. NASA, care a făcut descoperirea, a susținut că insula în cauză a dispărut.

Deși cea de-a 29-a Conferință a părților la Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP29) a avut loc la Baku, Azerbaidjan, unul dintre subiectele majore care lipseau de la eveniment a fost dispariția Mării Caspice. Să ne amintim că această întindere de apă continentală, cea mai mare din lume, este supusă unei căderi de douăzeci și trei de centimetri pe an în medie de două decenii încoace. Recent, însă, un alt caz a dat naștere să se vorbească despre Marea Caspică.

Potrivit unui comunicat de presă al NASA Earth Observatory, publicat pe 9 ianuarie 2025, agenția americană a descoperit acolo o insulă misterioasă la începutul anului 2023. Aceasta a dispărut la sfârșitul anului 2024. Cum este posibil acest lucru? În realitate, formarea insulei a rezultat din activitatea Kumani Bank (sau Chigil-Deniz), un vulcan situat la aproximativ 25 de kilometri est de coasta Azerbaidjanului.

Activ din 1861, Kumani Bank nu este un vulcan clasic și, prin urmare, nu elimină lava topită. De fapt, este un vulcan noroios, rezultat din presiunea exercitată asupra sedimentelor saturate cu apă din straturile adânci ale fundului mării. Cu toate acestea, presiunea aduce sentimente la suprafață și uneori generează structuri geologice. Acești vulcani noroioși, al căror diametru variază de la câțiva metri până la câțiva kilometri, se găsesc mai ales în zone cu tectonică activă sau cu viteze mari de sedimentare. După cum explică NASA, ciclul de viață al ultimei perioade active a vulcanului a fost cartografiat folosind sateliții Landsat 8 și 9. În noiembrie 2022, vârful vulcanului era încă sub apă, dar între 30 ianuarie și 4 februarie 2023, activitatea a generat aproximativ o insulă. 400 de metri în diametru. Cu toate acestea, această structură geologică a fost temporară, deoarece aproape dispariția ei a fost observată la sfârșitul anului 2024.

Trebuie remarcat faptul că vulcanul Kumani Bank este destul de familiarizat cu acest lucru. În timpul primei erupții din 1861, a fost creată o insulă cu un diametru de 97 m, înainte de a dispărea un an mai târziu. În 1950, vulcanul a cunoscut și erupția sa cea mai puternică și de această dată a apărut o insulă cu un diametru de 700 de metri. Era o formațiune al cărei punct cel mai înalt atingea șase metri.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 5 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 3

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?