0
(0)

Cercetătorii Universității Rice, din Texas, au dezvoltat și au testat un sistem capabil să cerceteze în timp real conținutul telefoanelor mobile, ca o metodă eficientă de a depista indivizi –suspecți, sau ținte – în imaginile captate de cetățeni în mulțimi și în spații publice.

 

De când telefoanele mobile au fost dotate cu obiective foto, aproximativ oricine are aproape oricând asupra sa o cameră digitală de rezoluție înaltă și, prin urmare, nicicând lumea din jur nu a fost mai bine imortalizată. Iar niște membri guvernamentali s-au gândit că această resursă ar trebui cumva exploatată, printr-o aplicație care să permită scormonirea de la distanță și în timp real prin fotografiile de pe telefoanele oamenilor.

Ideea de bază care conduce la adoptarea unei astfel de tehnologii este perspectiva unui caz de genul celui în care un copil este răpit și cercetarea în timp real a fotografiilor efectuate cu telefoanele mobile în zona unde a dispărut acesta ar putea surprinde detalii importante în caz că momentul răpirii, sau copilul, a apărut accidental în fotografiile altor oameni. Acest lucru ar facilita depistarea și chiar urmărirea în timp real a răufăcătorului și a victimei.

Cu alte cuvinte, dacă autoritățile doresc să prindă un infractor, un dizident politic, sau un evadat, nu trebuie decât să activeze unealta de căutare prin fotografiile lumii și să aștepte rezultatul. Iar sistemul nu este doar o fantezie nefezabilă, ci a fost testat și funcționează: se numește Theia și poate căuta eficient prin telefoanele mobile după imagini relevante într-un anumit caz.

Tot ce trebuie să facă utilizatorii de mobile pentru a participa la căutări este să descarce în aparatele lor o aplicație care se conectează la un server și care analizează imaginile din telefon în comparație cu semnalmente dorite în funcție de situație, cum ar fi o anumită fizionomie și un fundal specific.

Pentru a se evita îngreunarea puterii de procesare a telefonului, căutarea se face în forma unei operațiuni în două faze. Mai întâi, aplicația cercetează după criterii grosiere, care să elimine pozele necorespunzătoare cât mai repede posibil și prin care se aleg rapid candidatele pentru un al doilea val de analiză, mai amănunțită. Dacă o imagine nu este eliminată după acest proces, atunci ea va fi copiată în serverul Theia și analizată complet.

Dacă un telefon furnizează un rezultat pozitiv, atunci este probabil ca și alte telefoane situate geografic în apropiere să poată oferi indicii suplimentare importante. Prin urmare, și ele vor fi analizate pentru fotografii ce ar putea sprijini o investigație.

În teste, sistemul a fost implemantat ca o aplicație Android. Utilizatorul poate aloca o anumită putere de procesare la alegere pentru Theia, urmând ca programul să performeze cu discreție undeva în fundal. În plus, utilizatorii pot opta să își stocheze imaginile pentru Theia într-un folder accesibil, iar pe cele intime în altă parte, o zonă cu acces restricționat pentru aplicație.

Desigur, se naște întrebarea de ce ar face cineva un astfel de pact cu o entitate pe care nici măcar nu o cunoaște. Aici intră în scenă eventualele valențe comerciale și nu numai ale programului – cum ar fi descoperirea unei imagini potrivite de la un eveniment, sau de la un incident de interes pentru presă – care ar putea finanța aplicația și, de asemenea, i-ar recompensa pe cei ale căror imagini ar fi folosite și în scopuri mercantile.

În plus, lumea ar putea fi sensibilizată la solicitarea de a contribui la găsirea unui copil dispărut, spre exemplu. În funcție de cum este privită și fiind ambalată corect, căutarea în timp real a fotografiilor este nu doar posibilă, ci poate fi chiar atractivă pentru utilizator. Oricum, intimitatea ne este de mult compromisă de când internetul și tehnologia au pătruns în toate cotloanele existențelor noastre.

Sursa

Foto: Canon

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here