0
(0)

Ceasurile atomice reprezintă cele mai exacte dispozitive de măsurare a timpului din lume, dar un „ceas nuclear„ ar putea fi chiar mai performant, sunt de părere cercetătorii Universității din New South Wales, ai Universității din Nevada și ai Georgia Tech, care propun un nou tip de „orologiu atomic„ ce nu ar pierde și nu ar câștiga nici măcar 1/20 dintr-o secundă în 14 miliarde de ani.

 

Aparatul cu pricina ar fi de o sută de ori mai precis decât cele mai performante ceasuri atomice disponibile în prezent, sunt de părere specialiștii. Ceasurile atomice convenționale țin evidența timpului prin orbitarea unui electron împrejurul unui atom, folosind electronul ca pe un fel de pendul care măsoară unități de timp la intervale regulate.

Dar, noua propunere presupune bazarea măsurării timpului pe monitorizarea cu laseri a neutronilor care orbitează în jurul nucleului unui atom, un proces mult mai fin.

Neutronii sunt legață atât de strâns de nucleul atomic (spre deosebire de electroni, care orbitează la o distanță atomică), încât sunt aproape complet imuni la orice formă de interferență exterioară, în timp ce electronii, mai „lăbărțați”, pot fi afectați de influențe externe, chiar și numai foarte vag.

Iar în termeni de ceasuri atomice, „foarte vag” reprezintă o marjă de eroare problematică. Noul ceas nuclear propus ar putea, în schimb, contribui la testarea teoriilor fizice și cuantice cu o acuratețe fără precedent, prin îmbunătățirea preciziei calculării timpului cu câteva ordine de magnitudine față de ce este posibil momentan.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here