0
(0)

Ryan Hayward și colegii săi de la Universitatea din Massachusetts în Amherst au inventat o nouă tehnică ce îi permite unui material special, format dintr-un singur strat, să se metamorfozeze în aproximativ orice structură.

 

Tehnologia funcționează prin aplicarea unui tipar comportamental asupra unui material sensibil pentru a controla modul în care acesta se deformează atunci când este expus unor stimuli. Până acum, materialele termosensibile sunt cele mai avansate, dar echipa lucrează și la straturi capabile să răspundă la câmpuri electrice, magnetice și chimice.

Metoda este inspirată din modul în care zone adiacente ale plantelor pot crește în diferite forme. Marginile ondulate ale frunzelor sau petalelor, spre exemplu, se formează prin extinderea unor celule și stagnarea celor învecinate cu ele. Pentru a imita acest fenomen, gelul fotosensibil al cercetătorilor americani a fost îmbrăcat într-un înveliș pentru a limita regiunile expuse la lumina ultravioletă.

Cantitatea de lumină absorbită de fiecare parte a stratului determină cât de mult se va inflama acesta în contact cu apa, permițând modelarea gelului într-o formă specifică. Acesta poate fi observat cum se micșorează pentru a forma un disc plat atunci când este încălzit și cum crește din nou într-o formă 3D îndoită în momentul răcirii. Echipa speră să folosesacă această tehnică pentru a crea vase de sânge și organe artificial.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here