O supernovă de acum 2,2 milioane de ani a lăsat urme în stratul de fosile, conform unui studiu prezentat de către cercetători germani la o conferință recentă a American Physical Society.
În 2004, oameni de știință germani au descoperit, într-un eșantion recoltat din Oceanul Pacific, prezența unui izotop al fierului (Fe60) care nu s-a format pe Terra. Ei au calculat rata de dezintegrare a izotopului Fe60, și au ajuns la concluzia că acesta provine de la o supernovă de acum circa 2 milioane de ani. Datele indicau faptul că această supernovă a fost suficient de puternică pentru a afecta serios stratul de ozon și, probabil, a reprezentat cauza extincției organismelor marine de la granița dintre Pliocen-Pleistocen.
În cadrul conferinței anuale a Societății Americane de Fizică, Shawn Bishop, fizician la Universitatea Tehnică din Munchen, a prezentat rezultatele unei noi cercetări întreprinse asupra acestei perioade. Shawn Bishop s-a întrebat dacă nu ar putea găsi urme ale evenimentului de acum două milioane de ani în stratul de fosile. El a fost preocupat de anumite bacterii, care trăiesc în stratul de sedimente de pe fundul oceanului și care dispun de organite specializate, numite magnetozomi, care le ajută să se orienteze în câmpul magnetic al Terrei. Acestea conțin cristale de magnetită, cu grosimea de numai 100 nanometri.
Bishop, și echipa sa, au analizat un eșantion, extras din zona ecuatorială estică a Oceanului Pacific, pe care l-au secționat în felii cu grosimi care reprezentau câte 100.000 de ani de istorie terestră. Cu ajutorul unor tratamente chimice specializate, cercetătorii au extras izotopul Fe60 din aceste secțiuni (tehnica folosită a permis extragerea selectivă, numai a izotopului Fe60 care provine din surse biologice), după care l-au analizat cu ajutorul unui spectrometru de masă, pentru a avea confirmarea existenței lui. Izotopul cu pricina a apărut numai în secțiunile vechi de 2,2 milioane de ani.
Deși oamenii de știință nu pot știi care este steaua care, prin explozia sa, a dus la ploaia de fier radioactiv pe Terra, cercetătorii germani fac referire la o lucrare publicată în 2002, în care sunt analizate supernovele produse în interiorul grupului de stele Scorpion-Centaur. În lucrarea respectivă se arată că acest grup de stele, aflat la circa 424 ani lumină distanță de noi, a ”găzduit” 20 de supernove în ultimele 11 milioane de ani. Una dintre acestea ar putea fi responsabilă de prezența izotopului Fe60 în stratul de fosile analizat.
Surse: Nature, Search for Supernova 60Fe in the Earth\’s Fossil Record (rezumatul lucrării prezentate la conferința APS)