O echipă de vânători de fosile din Japonia a dat lovitura după ce, în 2007, a scos la lumină rămășițele unui animal preistoric dintr-o specie complet necunoscută. După ce au predat fosila Univesității Ehime, aceștia au aflat că animalul descoperit de ei deține cheia evoluției dinților specializați în cadrul mamiferelor.
Vechi de 112 milioane de ani, mamiferul minuscul a fost botezat Sasayamamylos kawaii, după numele formațiuni geologice nipone în care a fost identificat. Mai mult, acesta face parte din încrengătura Eutheria, încrengătură primitivă ce a dat naștere mamiferelor placentare.
„Sasayamamylos kawaii este cel mai vechi animal din încrengătura eutheriilor care demonstrează ceea ce paleontologii numesc tiparul modern al danturii mamiferelor placentare”, se arată în studiul publicat în Proceedings of the Royal Society B. „Mandibula acestui animal preistoric prezintă patru premolari și trei molari cu margini ascuțite. Tiparul se regăsește inclusiv la mamiferele din zilele noastre, excepție făcând tocmai aceste margini crestate. Cel mai probabil, acești dinți specializați au apărut pentru a permite mamiferelor primitive să poate penetra exoscheletul insectelor și pentru a mesteca hrana cât mai bine, cu scopul de extrage cât mai mulți nutrienți și energie din aceasta”, afirmă Nao Kusushashi, paleontolog în cadrul Universității Enhime.
Juramaia sinensis
Se estimează că mamiferele, în adevăratul sens al cuvântului, au apărut acum circa 160 de milioane de ani, în timp ce strămoașa comună a tutuor mamiferelor placentare ar fi trăit acum circa 65 de milioane de ani. Cel mai vechi mamifer, vechi de circa 160 de milioane de ani, se numește Juramaia sinensis, și a fost descoperit în China în anul 2011.