O echipă de biochimiști americani a descoperit o modalitate prin care să echipeze ochii unui voluntar uman cu abilitatea de a vedea în întuneric. Odată supus experimentului, individul a reușit să distingă imagini în întuneric absolut, pe o distanță de peste 50 de metri, timp de câteva ore.
Secretul este o substanță naturală fotosensibilă, denumită Chlorin e6 (Ce6), derivată din componența organismelor marine și care a fost folosită mulți ani în cercetarea tratamentelor pentru cancer.
S-a demonstrat, de asemenea, eficiența sa în tratarea nictalopiei (cecitate nocturnă sau orbire de noapte), precum și pentru îmbunătățirea viziunii în condiții de lumină slabă la acei oameni cu probleme oftalmologice de acest tip. Așa că echipa de „bio-hackeri” din California autointitulată Science for the Masses a decis să verifice cum altfel mai poate Ce6 contribui la ameliorarea acuității vizuale.
Ideea a venit de la un patent din 2012, potrivit căruia dacă se aplică o mixtură de Ce6, insulină și substanță salină în ochiul unei persoane, retina va absorbi amestecul și va spori acuitatea vizuală în condiții de lumină slabă. În același patent se menționează că substanța chimică dimetilsulfoxid (DMSO) poate fi folosită în locul insulinei, dar echipa de cercetători le-a utilizat pe ambele pentru a spori permeabilitatea soluției.
„Cobaiul” acestui experiment a fost omul de știință Gabriel Licina (foto articol). Acesta a fost introdus într-un mediu întunecos, alături de un grup de control format din patru membri. După o oră, Licina a început să distingă forme ale obiectelor în întuneric, aflate la 10 metri distanță. Curând, aceasta s-a mărit la 20 și în final la 50 de metri, când Licina a putut deja să recunoască și să identifice simboluri și obiecte, numere, litere și forme, pe fundaluri divers colorate și cu tipare multiple. Dimensiunile lor nu erau uriașe, ci aproximativ cât palma unui om.
Apoi, Licina şi grupul de control au fost duşi în pădure noaptea şi poziţionaţi în locaţii diferite, după care li s-a cerut să repereze indivizi care se aflau la o distanţă de 50 de metri. Rezultatele au fost fenomenale: subiectul Ce6 a recunoscut în 100% din cazuri fețele îndepărtate, în timp ce indivizii din grupul de control au reușit acest lucru cu o rată de succes de numai 33%. A doua zi, după trezire, ochii lui Licina funcționau perfect normal.
Mai multe teste trebuie derulate, dar cercetătorii susțin că ele nu vor fi costisitoare, deoarece substanțele necesare nu sunt scumpe și au fost deja testate riguros d.p.d.v. al siguranței umane.
Surse foto: Science for the Masses, The U.S. Army