0
(0)

O echipă de ingineri a Institutului Tehnologic Georgia (GIT), din SUA, a dezvoltat un aparat dentar electronic dotat cu senzori pe care oamenii cu traume majore la nivelul coloanei vertebrale îi pot acționa cu limba pentru a manevra un scaun cu rotile electic.

 

Sistemul, denumit „Tongue Drive”, funcționează prin atașarea pe limba utilizatorului a unui magnet miniatural, ca un fel de „piercing medicinal”, a cărui locație este urmărită și detectată de senzorii de câmp magnetic integrați în aparatul dentar.

Potrivit creatorilor săi, noua metodă sporește atât confortul bolnavilor, cât și stabilitatea mecanică a interfeței dintre individ și scaunul cu rotile. Mecanismul este alimentat de un acumulator litiu-ion, care se reîncarcă prin intermediul unei bobine Ruhmakorff.  Aparatul dentar stă atașat de bolta palatină (cerul gurii), fiind protejat de un material impermeabil.

Semnalele către exterior ale senzorilor stimulați sunt transmise wireless către un dispozitiv iPod Touch sau iPhone. Un software special decodifică în timp real poziția relativă a magnetului de pe limbă și interpretează comanda utilizatorului. Această informație este apoi folosită pentru a controla mișcarea cursorului pe un ecran de computer, spre exemplu, sau pentru a substitui funcția de manetă în cazul unui scaun cu rotile electric.

Echipa va testa eficiența sistemului Tongue Drive mai întâi cu ajutorul oamenilor sănătoși înainte de a începe examenele preliminare clinice cu oameni paralizați.

Sursa

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here