Arheologii au făcut recent o descoperire interesantă pe locul unui cimitir egiptean antic situat în apropierea celebrului complex de piramide de la Gizeh. Această descoperire, o anomalie subterană misterioasă, a fost scoasă la iveală prin investigații efectuate cu tehnici geofizice avansate, inclusiv radarul de penetrare în sol (ground-penetrating radar, GPR) și tomografia cu rezistivitate electrică (electrical resistivity tomography, ERT). Aceste metode au făcut posibilă detectarea potenţialelor structuri subterane, deschizând calea către noi explorări arheologice.
Aceste metode sunt în continuă evoluție. De exemplu, GPR a fost folosit încă din anii 1980, dar tehnicile de sondaj s-au îmbunătățit în timp. Inițial, sondajele au fost efectuate pe o linie dreaptă, dar astăzi sondajele bidimensionale și tridimensionale sunt comune. În plus, integrarea sistemelor de poziționare prin satelit face posibilă obținerea de imagini 3D precise, ceea ce facilitează interpretarea datelor.
În Egipt, unde există multe situri arheologice importante, aceste tehnici sunt deosebit de utile. De exemplu, în regiunea Gizeh, studiile au relevat structuri subterane în jurul piramidelor și sfinxului. Aceste descoperiri au fost făcute folosind tehnici precum ERT și GPR.
Cimitirul de Vest din Gizeh, cunoscut ca un important loc de înmormântare pentru regalitatea egipteană antică, a făcut obiectul unor explorări geofizice mai recente. Situat la vest de Marea Piramidă, găzduiește numeroase mastaba, morminte tipice Egiptului antic. Acestea sunt structuri plate, dreptunghiulare cu acoperiș, construite din calcar sau cărămizi, cu o cameră subterană conectată la un puț vertical. Deși majoritatea acestor situri sunt îngropate sub nisip, metodele de explorare geofizică permit localizarea pozițiilor lor exacte de la suprafață. Echipa de căutare și-a concentrat eforturile pe o zonă plată, liberă a cimitirului, unde nu fuseseră identificate anterior structuri aeriene.
Aceste investigații, efectuate de o echipă care include experți de la Universitatea Internațională Higashi Nippon și de la Universitatea Tohoku, Japonia, precum și de la Institutul Național de Cercetare de Astronomie și Geofizică (NRIAG) din Egipt, au dezvăluit în cele din urmă o anomalie semnificativă care sugerează prezența unor necunoscute anterior. structuri arheologice, care a fost descrisă într-un articol publicat în revista Archaeological Prospection. Mai exact, arheologii au identificat o structură de mică adâncime în formă de L, la o adâncime de până la aproximativ doi metri și o structură mai adâncă, cu o suprafață de aproximativ zece pe zece metri, care se extinde până la aproximativ zece metri sub suprafață. Potrivit cercetătorilor, structura de mică adâncime ar fi putut servi drept intrare în structura mai adâncă. Natura acestuia din urmă este încă nedeterminată, dar cercetătorii cred că ar putea fi un mormânt antic. Cu toate acestea, vor fi necesare săpături suplimentare pentru a confirma această ipoteză și pentru a determina natura exactă a ceea ce se află în subteran.