4.9
(9)

Deosebit de agresiv, cancerul pulmonar este unul dintre cele mai mortale tipuri de cancer, cu rate medii de supraviețuire la cinci ani foarte scăzute. În timp ce progrese medicale sunt înregistrate în mod constant, cercetarea științifică își continuă neobosit căutarea de noi tratamente promițătoare pentru a completa arsenalul împotriva acestei boli dificile (formată deja din chirurgie, radiații și chimioterapie). Imunoterapia, care se bazează pe propriul nostru sistem imunitar, devine o cale promițătoare în acest domeniu, așa cum demonstrează un vaccin împotriva cancerului pulmonar care este deja în faza de testare.

Spre deosebire de vaccinurile profilactice (sau preventive) cu care suntem obișnuiți, acest vaccin își propune să trateze cancerul pulmonar și să fie administrat pacienților cu cancer în stadii incipiente sau avansate ale bolii. Principiul este foarte apropiat de cel al vaccinării. Acest tratament folosește antigene apropiate de proteinele găsite în tumorile canceroase. Odată intrate în acțiune, va educa și întări sistemul imunitar al organismului, ajutând limfocitele T să recunoască celulele maligne pentru a contribui la eliminarea lor mai eficientă, fără a afecta celulele sănătoase. „Puterea abordării noastre constă în faptul că tratamentul este foarte orientat către celulele canceroase. Sperăm să putem arăta în cele din urmă că tratamentul este eficient împotriva cancerului pulmonar, lăsând în același timp alte țesuturi intacte”, rezumă dr. Sarah Benafif, care a condus studiul, publicat în Annals of Oncology.

Pentru a funcționa, acest vaccin, numit BNT116. folosește aceeași tehnologie ARNm ca unele dintre vaccinurile Covid-19, țintind în special markerii tumorali ai cancerului pulmonar „non-celule mici”. Acesta din urmă reprezintă însă 85% din cazurile de cancer pulmonar (față de aproximativ 15% pentru cancerele pulmonare „cu celule mici”, care sunt mai agresive, dar deci și mai rare).

Pe baza rezultatelor publicate anterior în revista Annals of Oncology, acest vaccin terapeutic ar putea fi promițător. Deși cu siguranță este însoțit doar de un câștig mediu de supraviețuire de aproximativ trei luni și jumătate la pacienții rezistenți la tratament, start-up-ul din Nantes care se află la origine a observat o reducere cu 41% a riscului de deces la un an la pacienții care suferă de cancer pulmonar rezistent cu metastaze comparativ cu tratamentul obișnuit cu chimioterapie la sfârșitul unui studiu clinic de fază 3.

Înainte de a deveni accesibil tuturor pacienților, acest vaccin va trebui în continuare supus unei serii de teste. Studiile clinice tocmai au fost lansate în șapte țări (Marea Britanie, Germania, Spania, Polonia, Ungaria, SUA și Turcia) în 34 de centre de cercetare și cu aproximativ 130 de pacienți în diferite stadii ale bolii.

Într-un interviu pentru The Guardian dr. Siow Ming Lee, oncologul și consultant la University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH), care va conduce testele clinice în Regatul Unit, arată că este foarte optimist cu privire la acest tratament, deși este încă într-un stadiu incipient de dezvoltare. El arată că „este un tratament simplu care face posibilă selectarea antigenelor specifice din celula canceroasă, apoi țintirea lor” și care ar reprezenta astfel „următoarea fază majoră a tratamentului cancerului”. „Sperăm că acest studiu va îmbunătăți în continuare rezultatele pentru pacienții cu NSCLC, fie într-un stadiu incipient sau avansat”, adaugă el.

Janusz Racz, un londonez în vârstă de 67 de ani, diagnosticat cu cancer în luna mai, supus deja chimioterapiei și radioterapiei, este primul pacient care a primit acest tratament experimental. „Ca om de știință, știu că știința poate progresa doar dacă oamenii sunt dispuși să participe la programe ca acesta. Lucrez în domeniul inteligenței artificiale și sunt dispus să încerc lucruri noi. Familia mea a cercetat, de asemenea, procesul și m-a încurajat să particip”, explică el. De atunci, el a primit deja șase injecții consecutive, la o distanță de cinci minute, într-o perioadă de treizeci de minute. El va primi astfel această injecție în fiecare săptămână timp de șase săptămâni, apoi la fiecare trei săptămâni timp de 54 de săptămâni.

Dacă rezultatele se vor dovedi concludente, cercetătorii se va trece la fazele 2 și 3 ale studiului, care de data aceasta va avea ca scop generalizarea tratamentului la scară globală, cu speranța că, combinat cu tratamentele actuale, va ajuta la îmbunătățește semnificativ rata de supraviețuire a cancerului pulmonar, care este încă relativ slabă astăzi.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.9 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 9

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?