4.2
(13)

O serie de megacutremure ar fi putut fi catalizatorul declinului și eventualului abandon al orașului pre-aztec Teotihuacan din regiunea mezoamericană, potrivit unui nou studiu, care a fost publicat în în Journal of Archaeological Science Reports.

Situat la nord-est de actualul Mexico City, Teotihuacan a înflorit între 150 î.Hr. î.Hr. și 600 d.Hr î.Hr., înainte de a suferi un declin demografic spectaculos. De ani de zile, cercetătorii au speculat cu privire la cauzele acestei decăderi și au luat în considerare diferite ipoteze, cum ar fi războiul și foametea. Cu toate acestea, o analiză recentă a piramidelor emblematice ale orașului sugerează o explicație neașteptată: Teotihuacan a fost zguduit de cinci mega-cutremure devastatoare între anii 100 și 600 d.Hr.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie analizând datele geologice și arheologice disponibile privind cutremurele istorice și efectele acestora asupra structurilor din Teotihuacan, inclusiv Templul șarpelui cu pene, Piramida Soarelui și Piramida Lunii. Ei au examinat urmele lăsate pe piramidele orașului, precum deplasări și fracturi pe blocuri de zidărie, deteriorarea scărilor și cărămizilor pentru a determina intensitatea și magnitudinea cutremurelor. Comparând aceste observații cu caracteristicile cutremurelor moderne și folosind modele seismice, cercetătorii au putut estima apoi magnitudinea cutremurelor istorice care au lovit Teotihuacan. Această analiză a relevat că aceste evenimente ar fi fost de o putere extraordinară, comparabilă cu energia eliberată de mii de bombe nucleare asemănătoare cu cea aruncată pe Hiroshima.

Aceste descoperiri pun în lumină și rezistența locuitorilor din Teotihuacan în fața acestor cataclisme naturale: ca răspuns la cutremure, acestea din urmă ar fi consolidat într-adevăr structurile piramidale și ar fi refolosit elementele deteriorate pentru a minimiza efectele viitoarelor cutremure. Cu toate acestea, în ciuda acestor eforturi de adaptare, modificările arhitecturale nu au fost în mod clar suficiente pentru a salva orașul de la declin. La sfârșitul secolului al VII-lea, Teotihuacan ar fi cunoscut într-adevăr un declin brusc a populației sale. Lipsit de puterea sa geopolitică, orașul ar fi fost în cele din urmă abandonat.

Cercetările asupra efectelor cutremurelor asupra Teotihuacan oferă, prin urmare, o perspectivă fascinantă asupra modului în care dezastrele naturale pot remodela cursul istoriei umane. Această toamnă demonstrează că cutremure devastatoare nu numai că perturbă fundamentele fizice ale unei societăți, ci pot și destabiliza structurile sociale și politice ale acesteia, creând un teren propice pentru tulburări și rebeliuni.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.2 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 13

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?