Un aisberg de 30 milioane tone poate furniza apă suficientă unei jumătăţi de milion de oameni, timp de un an. O simulare computerizată arată că tractarea aisbergurilor în zonele secetoase ar fi posibilă.
Această teorie nu este tocmai o noutate. Ideea de a tracta, cu ajutorul unor remorchere, un aisberg către zone în care apa este o raritate a aparţinut iniţial inginerului Georges Mugin, în anii 70. La acea vreme, ideea a stârnit râsete şi batjocură, însă pare să fi renăscut în zilele noastre.
Dezvoltatorul francez de software, Dassault Systemes, a realizat un model computerizat pornind de la ideea lui Mougin. După ce 15 ingineri au simulat-o, au descoperit că s-ar putea să fie perfect fezabilă. Remorcarea unui aisberg din Newfoundland către coasta de nord-vest a Africii ar dura cinci luni, după această perioadă 60% din masa de gheaţă rămânând încă intactă. Partea proastă este că ar costa în jur de 10 milioane dolari.
Simularea a inclus în calculul costurilor montarea unui manşon în jurul unui aisberg de 7 tone şi tractarea sa peste Atlantic cu ajutorul remorcherelor, cu o viteză medie de un nod pe oră. În realitate, pentru a alimenta o jumătate de milion de oameni pentru un an cu apă potabilă, ar fi nevoie de tractarea unui aisberg mult mai mare, de 30 milioane tone.
Având în vedere faptul că în fiecare an în jur de 40.000 de aisberguri se desprind din calota glaciară, acestea şi-ar găsi în sfârşit o utilizare, chiar dacă numai câteva dintre acestea ar merita efortul remorcării. Însă, ar ajuta la rezolvarea dezastrelor umanitare provocate de secetă, precum cel în desfăşurare în prezent în Somalia şi alte ţări africane.
La 86 de ani Mougin pare complet revigorat de analizarea vechilor sale idei – strânge fonduri pentru o încercare de punere în practică a lor.