0
(0)

Triunghiul Bermudelor nu va mai fi asociat cu disparițiile misterioase ale navelor, submarinelor sau aparatelor de zbor de tot felul, așa cum s-a întâmplat în ultimele decenii. În fapt, multe dintre dispariții au fost demitizate și dovedite ca falsuri grosolane. În schimb, Triunghiul Bermudelor va deveni un sanctuar al balenelor cu cocoașă, o specie pe cale de dispariție, anunță Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din  SUA.

 

Zona protejată care urmează a fi stabilită în Triunghiul Bermudelor nu este prima de acest gen. O rezervație geamănă a balenelor cu cocoașă a fost deja înființată în anul 2007 de către organizația Santuario de Mamiferos Marinos din Republica Dominicană.

În prezent se estimează că mai există numai cinci populații de astfel de balene în Atlanticul de Nord, patru dintre ele regăsindu-se pe coastele din Nova Scoția, Norvegia, Groenlanda și Islanda. Uriașele cetacee migrează către zona caraibiană în perioada reproducerii, un motiv în plus, susțin specialiștii NOAA, pentru a le asigura protecția. Aceiași specialiști speră ca zona protejată a Triunghiului Bermudelor să fie asigurată până la sfârșitul acestui an, urmând ca alte demersuri să fie inițiate pentru stabilirea a încă două rezervații marine, în apropiere de coasta Antilelor Franceze și cele Olandeze.

Conform datelor furnizate bde NOAA, asigurarea unor astfel de zone protejate ar spori atât protecția mamiferelor marine și posibilitatea cercetătorilor de a studia balenele cât și câștigurile ce ar intra la bugetul autorităților de pe urma turismului. De asemenea, devierea traficului din rezervațiile marine ar reduce mortalitatea balenelor, în special cele lovite de vase, cu cel puțin 80%.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 0 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 0

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here