La vârsta de nouă ani, regizorul Rob Spence din Toronto și-a rănit grav ochiul drept într-un accident cu o pușcă. În urmă cu șase ani, organul distrus i-a fost înlocuit cu o proteză. Dar bărbatul a dorit, în locul unui ochi artificial fără vreo funcție, ceva care să poate capta imagini ale lucrurilor pe care le privea și să le transmită prin unde unui dispozitiv de înregistrare extern.
Spence a demarat astfel proiectul Eyeborg Project în urmă cu câțiva ani și a anunțat, recent, că acesta funcționează în sfârșit la parametri doriți. Deși omul nu poate vedea nimic prin ochiul robotic, felul în care acesta captează imagini ar putea revoluționa cinematografia.
Ochiul artificial al lui Rob Spence conține o cameră video minusculă, o baterie și un transmițător, toate pentru a transfera în timp real imagini inteligibile către un mic monitor portabil, de unde pot fi înregistrate. Nu există momentan prea multe detalii referitoare la modul de asamblare sau de funcționare al dispozitivului, dar Rob promite să publice curând și aceste informații pe blog-ul său.
Artista din San Francisco Tanya Marie Vlach are în derulare un proiect foarte asemănător – ea și-a pierdut ochiul stâng într-un accident auto și acum încearcă să îl înlocuiască cu unul dotat cu obiectiv de cameră, ce va avea un rol într-o varietate de opera artistice.
Între timp, Spence a prezentat un scurt documentar despre starea actuală a protezei lui high-tech, care include chiar imagini filmate ale ochiului său de \”cyborg\”. Documentarul Eyeborg poate fi urmărit mai sus, dar vă atenționăm că are unele fragmente mai… neplăcute.
Sursa