Să îți uiți tu, ca medic, echipamentul sau ustensilele medicale în corpul pacientului ar putea reprezenta un subiect bun pentru o anecdotă. Însă cazurile de acest gen, deși extrem de rare, sunt totuși foarte foarte vechi. O dovedește o mumie egipteană de acum 2.400 de ani în care preoții au uitat un instrument folosit la mumificare.
Mai precis, este vorba de un instrument folosit la îndepărtarea creierului celui decedat (celei decedate în cazul de față), procedură inventată de egipteni acum 3.500 de ani și rămasă în vigoare până în perioada Egiptului Antic Târziu. Trebuie spus că un atare instrument era introdus prin nările defunctului pânp la creier și rotit în mod repetat până când creierul se lichefia și puta fi eliminat.
Pentru cercetători a fost extrem de dificil să observe obiectul din lemn, cu o lungime de circa 8 centimetri, el fiind identificat de abia la a doua serie de teste a mumiei respective.
„Este o eroare gravă a celor ce efectuau procesul de îmbălsămare, mai precis a preoților egipteni. Cel mai probabil, instrumentul s-a rupt în timpul operației de îndepărtare a creierului iar preoții nu s-au mai singhisit să îl îndepărteze”, susține Dr. Mislav Čavka, de la Spitalul Universitar Dubrava din Zagreb.
Descoperirea are rolul, dincolo de ineditul situației, de a modifica o concepție împământenită de decenii, aceea că procedura de îndepărtare a creierului la vechii egipteni se făcea cu ajutorul unei bare metalice. Ipoteza este susținută de o altă mumie în craniul căreia, de asemenea, au fost descoperite resturi organice de la un instrument similar.
Sursa: Livescience