Recent, cercetătorii germani au studiat un fenomen foarte particular observat uneori în Amazon, în inima pădurii tropicale. Acestea sunt perioade de frig surprinzătoare fără cicluri specifice care pot afecta fauna locală.
Când ne gândim la pădurea tropicală amazoniană, ne imaginăm un mediu cald și umed, unde domnește vegetația tropicală. Și totuși, uneori există scăderi de temperatură puternice și neobișnuite. O echipă de cercetători de la Departamentul de Ecologie Animală și Biologie Tropicală de la Universitatea din Würzburg (Germania) care a petrecut un an în Amazonia peruană a asistat la fenomen. Observațiile lor au fost publicate în revista Biology Letters. Aflată acolo inițial pentru a studia biodiversitatea, echipa a înregistrat o temperatură de 10,5°C timp de aproape o săptămână. În mod normal temperatura medie este de 23,9°C.
Aceste valuri de frig sunt cunoscute științei și mai ales locuitorilor locali. Se întâmplă ca fronturi de aer rece să se deplaseze din Antarctica și să se ridice spre America, atât peste Anzi, cât și pe platourile înalte ale Braziliei. Nu mai puțin de 67 de valuri de frig au avut loc între 1980 și 2017 fără un ciclu precis, iar cele mai lungi pot dura mai mult de o săptămână.
Oamenii de știință germani au studiat impactul acestor valuri de frig asupra faunei locale, după ce au observat că efectele acestui fenomen au făcut doar obiectul unor lucrări legate de domeniul agriculturii. În 2022, cercetătorii evaluaseră deja biomasa insectelor și observaseră activitatea mamiferelor, cum ar fi jaguarii și tapirii, folosind capcane foto. Așa că și-au repetat măsurătorile în timpul perioadei de frig și apoi din nou câteva luni mai târziu. Potrivit rezultatelor, mamiferele au făcut apariții semnificativ mai puține în fața capcanelor camerei în timpul perioadei de frig. Obiceiurile lor s-au reluat atunci când temperaturile au revenit la normal. În ceea ce privește insectele, observația este aceeași, și anume o scădere bruscă a activității înainte de revenirea la normal. Conform rezultatelor mai multor teste, insectele intră într-o stare de toropeală la o temperatură cu 0,62 °C mai mică decât cea a valului de frig la 10,5 °C. Când sunt imobile, insectele sunt capabile să supraviețuiască câteva zile, dar sunt în pericol de a muri dincolo de aceasta.
Autorii studiului au arătat că mediul sonor era neobișnuit de liniștit. De asemenea, nu există date referitoare la reptile, păsări sau amfibieni. În cele din urmă, este posibil ca din cauza schimbărilor climatice, aceste crize să devină mai dese, dar, deocamdată, nu este nimic sigur. Dacă da, mai multe insecte ar putea dispărea, ceea ce ar afecta restul faunei tropicale.