4.4
(12)

La câteva săptămâni după sosirea lor la bordul stației spațiale chineze Tiangong, cei patru pești-zebră se descurcă bine. S-au adaptat în cele din urmă la mediul de microgravitație după câteva zile destul de dificile.

Shenzhou 18 este a treisprezecea misiune spațială cu echipaj chinezi și a șaptea către Stația Spațială Chineză. În cadrul acestei misiuni, patru pești-zebră au făcut călătoria pe 25 aprilie 2024, însoțiți de un lot de hornworts, plante acvatice fără rădăcini. Obiectivul? Crearea unui ecosistem autonom și studierea evoluției acestuia sub efectul microgravitației și al radiațiilor.

Imediat ce au ajuns la bordul stației, peștii au fost dezorientați așa cum se explică într-un articol din CGTN. Potrivit taikonauților, peștii înotau în moduri curioase: în cerc, înapoi sau chiar pe spate. . Această atitudine a sugerat că peștii erau dezorientați. În cele din urmă, totul a revenit la normal. Acum au revenit la un ritm normal și par să se descurce bine.

Administrația Spațială Națională din China (CNSA) nu a selectat această specie de pește întâmplător. Ciclul lor reproductiv și faza lor de dezvoltare sunt destul de scurte. Mai presus de toate, icrele lor sunt transparente, așa că este mai ușor să le studiezi creșterea. Moștenirea lor genetică are, de asemenea, multe puncte în comun cu cea a oamenilor. Cu alte cuvinte, unele dintre descoperirile acestei cercetări s-ar putea aplica și oamenilor.

Mai trebui subliniat faptul că misiunea nu prevede o întoarcere a peștilor pe Pământ. Obiectivul este de a-i menține în viață la bordul stației și de a construi un ecosistem în jurul lor. Misiunea taikonauților este să hrănească animalele, să le monitorizeze cu ajutorul camerelor și să colecteze apă la intervale regulate. La finalul experimentului, știința ar trebui să cunoască mai multe despre efectele microgravitației asupra vertebratelor, dar și despre consecințele radiațiilor.

Mai trebuie spus că alți pești au fost deja trimiși pe orbită pentru o misiune destul de similară. Acesta a fost cazul în 2012 cu agenția spațială japoneză (JAXA). Ca parte a studiului lor, cercetătorii au folosit pești zebra și medaka, pești care trăiesc în câmpurile de orez. Managerii de proiect au observat apoi o scădere a densității osoase a animalelor la numai zece zile de la sosirea lor; un fenomen deja observat la om.

Cât de util a fost acest articol pentru tine?

Dă click pe o steluță să votezi!

Medie 4.4 / 5. Câte voturi s-au strâns din 1 ianuarie 2024: 12

Nu sunt voturi până acum! Fii primul care își spune părerea.

Întrucât ai considerat acest articol folositor ...

Urmărește-ne pe Social Media!

Ne pare rău că acest articol nu a fost util pentru tine!

Ajută-ne să ne îmbunătățim!

Ne poți spune cum ne putem îmbunătăți?