Piloți de încercare privați, și nu astronauți ai NASA, vor pilota vehiculele spațiale dezvoltate de către companiile private.
Săptămâna trecută, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Kennedy Space Center (KSC) s-a anunțat că NASA are în vedere ca firmele private, care dezvoltă programe spațiale care au drept obiectiv realizarea de vehicule spațiale pilotate, să folosească proprii piloți de încercare, și nu astronauți ai NASA.
În prezent NASA, în urma renunțării, în 2011, la navetele spațiale, nu mai are capacitatea de a trimite astronauți către ISS. În momentul de față Agenția Spațială Americană dezvoltă capsula Orion și sistemul de lansare SLS (Space Launch System) pentru a putea trimite astronauți către ISS și pentru misiuni la mare distanță de Terra. Administrația Obama a decis, încă din 2010, sprijinirea companiilor private pentru a dezvolta programe spațiale proprii, prin care să se susțină implicarea SUA în explorarea spațiului cosmic.
Capsula ORION
Unul dintre aceste programe este Commercial Crew Integrated Capability Initiative, CCiCap, care reprezintă faza a treia de dezvoltare a programului Commercial Crew Development, CCDev. Ed Mango, directorul programului de zboruri comerciale cu echipaj uman, a anunțat, cu ocazia acestei conferințe de presă, că, până în 2014, NASA va aloca aproape un miliard de dolari pentru implementarea acestui program.
În prezent există trei companii private care sunt în faze avansate de dezvoltare ale propriile lor programe spațiale cu echipaj uman. Este vorba despre SpaceX, Boeing și Sierra Nevada Corp.Toate cele trei companii își propun să realizeze vehicule capabile să transporte pe orbita terestră a cel puțin șapte astronauți și care să poată rămâne cuplate la ISS cel puțin șase luni.
SpaceX a realizat capsula Dragon și lansatorul Falcon 9. Dintre cele trei companii, SpaceX se află în cea mai avansată fază de dezvoltare a unui sistem de transport către ISS. Așa cum se știe o capsulă Dragon, fără echipaj uman, a efectuat deja două zboruri încununate de succes către ISS. Conform programului SpaceX, la jumătatea anului 2015 o capsulă Dragon cu echipaj va efectua primul său zbor de test, iar spre sfârșitul aceluiași an se va realiza un zbor către ISS. Pentru verificarea și omologarea sistemului de abandonare a misiunii în faza de lansare, în 2014 va fi efectuat un test fără echipaj uman.
Capsula Dragon
Configurația internă a versiunii cu echipaj a capsulei Dragon
Boeing dezvoltă capsula CST-100. Pentru anul 2016 sunt planificate trei zboruri de test ale acestei capsule. CST-100 poate fi plasată pe orbită de lansatoarele Atlas V, Delta IV sau Falcon 9. În vederea dezvoltării sistemului, Boeing a închiriat hangarul Orbiter Processing Facility – OPF-3 (acest hangar era folosit în trecut pentru întreținerea navetelor spațiale americane). Conform lui John Mullholland, vicepreședinte al departamentului pentru explorarea comercială a spațiului cosmic de la Boeing, a anunțat că primele componente ale noii capsule vor fi livrate către acest hangar în următoarele luni.
Capsula CST-100
Sierra Nevada Corp. dezvoltă naveta spațială Dream Chaser, care va putea fi plasată pe orbită cu ajutorul unui lansator de tip Atlas V. Deocamdată nu a fost comunicată data primului zbor orbital. Se știe doar că în acest an va avea loc un test de zbor atmosferic. Naveta Dream Chaser va fi ridicată la mare altitudine de către un avion purtător, după care va fi lăsată să zboare singură către locul de aterizare.
Naveta spațială Dream Chaser
Ken Kremer, editor la Universe Today, l-a întrebat pe Ed Mango: ”De ce nu vor fi folosiți astronauți NASA pentru testele inițiale de zboruri comerciale?”
Ed Mango a explicat că se dorește folosirea aceluiași model utilizat în cazul programelor militare, în cazul cărora companiile comerciale își asumă riscurile inițiale, mai înainte de a livra avioanele către guvern. Asta nu înseamnă că NASA va face rabat de la criteriile de siguranță impuse de zborurile spațiale.
”Ne-am dorit să ajungem în punctul în care [companiile private] să își folosească propriile echipaje pe propriul lor risc. S-a schimbat un pic modul de abordare. Până acum, pe baza unui contract, partenerul nostru venea și ne spunea că este gata de zbor, dar era cineva de la NASA care se afla la bordul navei, astfel încât [zborul] devenea un risc al NASA. Acest concept a fost modificat în cadrul CCiCap. […] În faza a doua vrem să știm când [furnizorii noștri] vor fi capabili să zboare cu propriile echipaje și să își pună oamenii în pericol. În acel moment vom putea face toate evaluările necesare. Toți partenerii noștri doresc să zboare în condiții de siguranță. [..] Nu contează cine va sta în vehiculul spațial. Este vorba despre un om, și acesta trebuie să zboare în siguranță pentru a se întoarce apoi acasă, la familie. Acesta este misiunea noastră și a partenerilor noștri: să îi aducem acasă, la familie.”, explica Mango.
Surse: Universe Today, Cosmiclog