Chiar dacă pentru foarte mulţi „emigrarea” umanităţii în alt sistem solar poate deveni pe viitor o chestiune de supravieţuire a speciei, pentru a nu sfârşi pe această planetă precum dinozaurii, până să creăm o navă capabilă să realizeze acest lucru, mai e cale lungă.
Nu se ştie când şi dacă acea zi va veni ori în ce fel ne va lovi Apocalipsa, dar este bine să fim pregătiţi. Cea mai mare provocare este însăşi călătoria interstelară. Pentru a călători cu tehnologia actuală măcar către Alpha Centauri, cel mai apropiat sistem solar, ne-ar lua în jur de 100.000 de ani. Un nou proiect, numit Nava celor 100 de Ani, îşi propune să reducă acest timp la maxim un secol.
Dar, chiar şi dacă acest proiect se va realiza, se ridică întrebări precum „Unde putem pleca? Pe care dintre frumos coloratele planete să ne stabilim?” sau „Ce vom trimite pe post de cercetaşi? Oameni, roboţi, androizi?”
Astfel de probleme şi întrebări au dezbătut cei 1.000 de participanţi la simpozionul dedicat Navei celor 100 de Ani (100YSS – 100 Year Starship), desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Orlando.
Participanţii la simpozion, printre care s-au numărat oameni de ştiinţă, ingineri, astronauţi, dar şi oameni de afaceri ori producători de la Hollywood, au concluzionat că timpul călătoriilor interstelare poate fi scurtat fie prin construcţia de nave spaţiale cu motoare termonucleare, fie prin crearea unor vehicule cu propulsie laser. Chiar şi-aşa, Agenţia guvernamentală DARPA, care este principalul autor al proiectului, rămâne deschisă la noi idei, precum motoare antigravitaţionale, scuturi de plasmă ori alte tehnologii desprinse din filmele şi romane science-fiction.
Pentru susţinerea proiectului 100YSS, DARPA acordă o bursă în valoare de 500.000 dolari organizaţiilor ce îşi aduc contribuţia la dezvoltarea acestuia. Pentru cei interesaţi, pot aplica şi entităţi din afara spaţiului SUA, propunerile în acest sens putând fi înaintate până în data de 11 noiembrie a.c.