Ipoteza sună ca multe dintre scenariile, mai mult sau mai puţin reuşite, ale filmelor sau jocurilor Science&Fiction. Pornind de la această idee, un studiu condus de NASA şi Universitatea de Stat din Pennsylvania încearcă să răspundă la întrebarea dacă un contact cu extratereştrii ar fi benefic sau dăunător umanităţii.
În acest scop, au fost analizate mai multe posibilităţi plauzibile în cazul contactului extraterestru. Una dintre acestea ar fi: dacă întâlnim o rasă extraterestră hotărâtă să ne extermine?
Dacă ar face acest lucru, ar fi nu pentru a ne fura resursele, ci pentru un scop nobil. Exterminarea oamenilor pentru binele suprem al Căii Lactee, considerându-ne nişte gândaci periculoşi, dotaţi cu tehnologii distructive avansate.
Probabil că extratereştrii au analizat distrugerea ecosistemului la scară planetară şi ne consideră o civilizaţie distructivă, lipsită de control. Din punctul lor de vedere, după distrugerile provocate în propria casă, în aventura noastră spaţială vom provoca aceleaşi pagube şi în restul Galaxiei.
Potrivit studiului, un atac preventiv al extratereştrilor ar trebui să aibă loc în fazele incipiente ale expansiunii noastre spaţiale. Umanitatea poate intra în perioada în care extinderea rapidă a civilizaţiei sale ar putea fi detectată de „serviciile de informaţii extraterestre”, având în vedere că aceasta cauzează, prin intermediul gazelor de seră, compoziţia atmosferei terestre.
Desigur, există şi posibilitatea ca respectivii invadatori să fie pur şi simplu o rasă agresivă, autorii studiului sugerând că în acest caz nu ar trebui să transmitem prea multă informaţie în spaţiu.
Pe lângă toate aceste scenarii pesimiste în cazul contactului cu alte civilizaţii, s-au luat în considerare şi unele pozitive sau măcar neutre.
Unul dintre scenariile pozitive ar fi întâlnirea cu extratereştri prietenoşi, care ne vor lua sub aripa lor protectoare, poate chiar facilita accesul la un club select al civilizaţiilor interstelare.
În cazul unui scenariu neutru, ne-am întâlni cu o rasă extraterestră pe care să nu o putem înţelege şi cu care nu am putea comunica defel.
Evident că toate aceste scenarii au fost scrise din punct de vedere al experienţei umanoide, orice studiu cu privire la natura ipotetică a raselor extraterestre având o puternică bază antropocentrică.
Sursa