Un clip postat pe YouTube la începutul săptămânii a creat numeroase controverse şi dispute în lumea online, mulţi susţinând că au observat în acest filmuleţ, ce cuprinde imagini prelevate de Solar Dynamics Observatory al NASA, o structură asemănătoare staţiei „Death Star” din Star Wars, alimentându-se din coroana Soarelui…

 

 

De fapt, ceea ce au văzut aceşti oameni este o imagine frecventă în fotografiile solare, fiind o proeminenţă solară sau filament.

Filamentele sunt structuri bine-cunoscute ale coroanei Solare, reprezentând nori de plasmă rece (rece în comparaţie cu temperaturile coroanei solare, ce pot ajunge la milioane grade Celsius).

Ele par mai închise în fotografiile efectuate de telescoapele solare datorită filtrelor folosite. Aceste filtre pot selecta anumite lungimi de undă ale radiaţiei electromagnetice. Fiecare astfel de lungime de undă corespunde unei anumite temperaturi.

Prin urmare, cele mai puternice şi fierbinţi explozii solare generează radiaţii în raze X şi implicit radiaţii cu lungimi mai mari de undă, pe care le putem vedea cu ochiul liber.

Per a contrario, plasma cu temperatură mai mică, precum cea conţinută de filamente, va părea mai închisă.

Referitor la sfera ataşată proeminenţei, aceasta reprezintă o cavitate coronală.

Filamentele şi cavităţile coronale apar adeseori înaintea unei erupţii coronale de masă (CME), la fel ca și în cazul de faţă.

Sursa