Identificarea originii erupțiilor de raze gama, determinarea mecanismelor imunității congenitale și extinderea întrebuințării ecuațiilor diferențiale către aplicații în știința relativității sunt realizări care urmează a fi răsplătite în cadrul galei Premiilor Shaw pentru oameni de știință. Câștigătorii din acest an au fost anunțați, chiar astăzi, la Hong Kong.
Enrico Costa, de la Institutul de Astrofizică Spațială și Fizică Cosmică, din Roma și Gerald Fishman, de la Centrul pentru Zboruri Spațiale Marshall, din cadrul NASA, în Huntsville, Alabama, au câștigat premiul pentru astronomie datorită dezvoltării și coordonării misiunilor spațiale care au condus la descoperirea originilor erupțiilor de raze gamma în Univers.
Fenomenele cosmice cu pricina au fost detectate pentru prima oară la sfârșitul anilor ’60, dar originile strălucitoarelor raze gamma, cu durate oscilând între câteva secunde și câteva minute, au rămas necunoscute mult timp.
Aceasta, până când observările realizate în cadrul Experimentului Burst and Transient Source (BATSE), o rețea de detectoare de raze gamma aflată la bordul Observatorului de Rază Gamma Compton, al NASA, lansat în 1991 și cu ajutorul satelitului olandezo-italian BeppoSAX, plasat pe orbită în 1996, au asociat erupțiile cu exploziile misterioase supernovelor și fuzionării stelelor neutronice din galaxiile îndepărtate. Fishman și Costa sunt cei care au gestionat programele BATSE și BeppoSAX.
Toate plantele și animalele dispun de o rezistență intrinsecă la agenți patogeni, rezistență cunoscută sub denumirea de „imunitate congenitală”, elementară și general valabilă chiar mai mult decât adaptarea imunitară, ce răspunde infecțiilor specifice sau vaccinurilor.
Imunitatea congenitală este prima linie de apărare împotriva agenților patogeni pentru toate plantele și animalele. Jules Hoffmann, de la Universitatea din Strasbourg, Franța, a identificat în premieră o moleculă cheie, denumită Toll, implicată în raspunsul imunitar congenital al drosophilei.
Ruslan Medzhitov, de la Universitatea Yale, a descoperit, mai târziu, molecule omoloage, receptori de tip Toll, în cazul oamenilor. Bruce Beutler, de la Institutul de Cercetare Scripps, din San Diego, California, a completat puzzle-ul prin demonstrarea modului în care receptorii de tip Toll activează sistemul imunitar congenital. Elucidarea mecanismului molecular întrebuințat în cadrul imunității congenitale le-a adus celor trei cercetători Premiul Shaw pentru științe fiziologice și medicină.
Demetrios Christodoulou, de la ETH Zurich, Elveția și Richard Hamilton, de la Universitatea Columbia, din New York City, au câștigat premiul pentru matematică grație activității lor aplecată asupra ecuațiilor diferențiale neliniare în geometria lorentziană și riemanniană, precum și ca urmare a aplicării acestora în teoria generală a relativității și în topologie.
Mogulul media din Hong Kong Run Run Shaw, ale cărui eforturi filantropice se concentrează pe cercetarea științifică și medicală, dar și asupra educației, a pus, în 2002, bazele galei de premiere care îi poartă numele. Câștigătorii vor intra în posesia premiilor în cadrul unei ceremonii organizată la Hong Kong în luna septembrie. Gala se numără printre cele mai generoase din lume, cu valori ale premiilor acordate de câte un milion de dolari pentru fiecare categorie acceptată.
Sursa
Credit foto: NASA/Swift/Cruz deWilde